Susreti sa Vjosom Osmani

Kosovo je „blagosloveno brojnim prijateljima“, poručila je predsednica Vjosa Osmani, nakon serije sastanaka u SAD-u sa zvaničnicima ove zemlje. Tvrdi da Kosovo i dalje uživa podršku Amerikanaca, a slične poruke u prethodnim danima slali su kongresmeni i senatori sa kojima se Osmani sastajala.

Predsjednica izvjestila je u posljednjoj objavi na Twitteru da se sastala sa specijalnim asistentom američkog predsjednika, Amandom Sloat.

„Razgovarali smo o dešavanjima u Evropi, važnosti udruživanja snaga u borbi protiv malignih uticaja na Zapadnom Balkanu, ključnim reformama na Kosovu i mogućnostima za unapređenje odnosa Kosova i SAD-a“, poručila je Osmani u objavi.

Kaže da je zadovoljna zbog toga što može da potvrdi da Kosovo uživa podršku SAD-a.

Osmani se dan ranije sastala sa savjetnikom u Statet departmentu, Derekom Scholetom.

„Razgovarali smo o našem trajnom partnerstvu i čvrstoj posvećenosti SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova“, poručio je Derek Scholet takođe na Twitteru i naznačio da podržava evroatlantske integracije Kosova.

U međuvremenu se o sastanku sa ovim američkim zvaničnikom oglasila i predsjednica Vjosa Osmani.

„Izrazila sam najdublju zahvalnost za decenije prijateljstva i partnerstva između naša dva naroda, našu posvećenost našim zajedničkim vrednostima i volju naroda Kosova da ojačamo i unapredimo našu saradnju“, poručila je Osmani.
Scholet se ujedno sastao sa premijerom Albinom Kurtijem, sa kojim je razgovarao o „zajedničkim prioritetima“, uključujući i napredak u procesu dijaloga Kosova i Srbije u Briselu.

Poručio je da je dijalog „ključan za evropsku budućnost Kosova“.


Predsjednica je u prethodnim danima održala više sastanaka sa američkim senatorima i kongresmenima, a posljednji sa Ritchiem Torresom i Jimom Himesom.

„Zahvalila sam se Ritchiju Torresu i Jimu Himesu na svim inicijativama kojim su podržali Kosovo, našu evroatlatsku agendu i članstvo u međunarodnim organizacijama“, poručila je Osmani.

Naznačila je da će nastaviti da radi sa njima na jačanju „posebnih odnosa Kosova i SAD-a“.

„Građani Kosova su zaista blagosloveni našim brojnim prijateljima i zagovornicima“, zaključila je Osmani.

Podsjetimo Osmani i Kurti su početkom nedjelje otputovali u SAD kako bi prisustvovali sahrani bivše američke državne sekretarke Madeline Albright. Ovo je njihova prva zvanična posjeta SAD-u od preuzimanja funkcije predsjednice, odnosno premijera.