Stavljeno do znanja

Bivši zamjenik spoljnih poslova Kosova Anton Berisha izjavio je da je predsjednici i premijeru Kosova, Vjosa Osmani i Albin Kurtiju, jasno rečeno prije glasanja u PSSE da je formiranje Zajednice srpskih opština uslov za članstvo u Savjetu Evrope, prenosi RTV Dukađini.

“Ono što je predsjedniku i premijeru jasno stavljeno do znanja prije glasanja jeste da korak između glasanja i odluke ministara spoljnih poslova treba da bude Asocijacija“, izjavio je Berisha.

On je dodao da se došlo do faze u kojoj su zapadni političari prinuđeni da uslovljavaju Kosovo da to i učini.

Berisha je rekao da je razlog jučerašnjeg susreta američkog diplomate Jamesa O’Briana i premijera Kurtija bio da se primjeni sporazum, ili će u suprotnom usljediti dalji koraci u “mjerama protiv Kosova”.

„Zapadna politika, koja načelno priznaje sporazume i sprovodi ih, sada je suočena sa istočnom politikom koju predstavlja Srbija, koja ne sprovodi sporazume. Nažalost, i Kosovo ima istočnu logiku u kojoj potpisuje sporazume, a ne sprovodi ih“, rekao je Berisha.

Komentarišući O’Brianov zahtjev Kurtiju da se napreduje u formiranju ZSO, Berisha je rekao da mu se čini da se Kosovo trenutno “takmiči” sa Srbijom u pogledu dekonstruktivnosti u odnosu na zapadne sile.

Izvor: Kosovo Online/RTV Dukađini