Posjeta sljedeće nedjelje

Nakon što je predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila da je primjetila da Vladi nedostaju dokumenta koja treba arhivirati, inspekcijska služba Državne arhivske agencije će sljedeće nedjelje posjetiti Predsjedništvo zbog provjere dokumentacije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Osmani, koja je na dužnost predsjednika stupila u aprilu 2021. godine, nije navela detalje o kojim dokumentima je riječ, ali je rekla da oni pripadaju različitim oblastima, od oblasti bezbjednosti do spoljne politike i pripadaju različitim periodima i mandatima predsjednika od 2008. godine do danas.

"Postoji mnogo dokumenata koja nedostaju i ne mogu nikoga da krivim što je rekao da je ova ili ona osoba ponela dokumente sa sobom", rekla je Osmani.

Prema njenim riječima, veliki dio dokumentacije koja je ostala u Predsjedništvu na kraju mandata Fatmira Sejdijua tamo nije pronađena.

U službenom glasniku Kosova objavljuju se ukazi predsjednika od 2009. godine, ali nije jasno da li su na sajtu objavljeni svi ukazi ili odluke koje predsjednici doneli.

Uprkos insistiranju RSE, Kancelarija predsjednika Kosova nije dala detalje o tome koja konkretno dokumenta nedostaju u toj instituciji.

"Ne možemo da iznosimo detalje, ali je dobro sačuvati kontinuitet institucionalnog pamćenja. Od datuma kada je predsjednica Osmani stupila na dužnost, mi arhiviramo sva dokumenta, papire, odluke. Svaki zvanični dokument je arhiviran", rekli su iz Kabineta.
Izvor: RSE