Osmani traži odgovorne

Na sajtu Predsjedništva Kosova, u biografiji jednog od nekadašnjih vršioca dužnosti te funkcije Jakupa Krasnićija, našla se "referenca" da je pred Hagom optužen za ratni zločin, što je izazvalo pažnju javnosti i reakciju predsjednice Vjose Osmani, čiji je savjetnik za medije rekao da nisu upoznati sa tom intervencijom, te da se traže odgovorni.

Krasniqi, nekadašnji portparol OVK zajedno sa Hashimom Thaçijem, Kadrijem Veseljijem i Rexhepom Selimijem uhapšen je krajem 2020. godine, pod optužbom za ratni zločin, zbog čega im se sudi u Hagu.

Mediji su prenjeli da se upravo taj dio njegove biografije, našao i u onoj zvaničnoj, na sajtu Kabineta predsjednika.

Zbog toga se oglasila i Krasniqijeva ćerka, Gresa Krasniqi, spominjući Vjosu Osmani, u prilično uvredljivom kontekstu.

"Vjerujem da ljepota čoveka dolazi iznutra, kao što vjerujem da se oštećena duša ne može uljepšati ni ornamentima, ni hirurškim intervencijama za mršavljenje, ni odjećom sa potpisom“, navela je Gresa Krasniqi.

Usljedilo je reagovanje savjetnika predsjednice Kosova Bekima Kupine, koji je na Facebooku naveo da ni Osmani ni njeno političko osoblje nisu obavješteni niti konsultovani u vezi sa intervencijom u tekstu na sajtu u vezi sa biografijom Krasniqija.

"Istražuje se ko je to učinio. Shodno tome, Osmani je zahtjevala punu odgovornost za ovaj slučaj i hitno preduzimanje disciplinskih mjera za odgovorna lica. Takođe, već sutra će istragu zatražiti Jedinica za sajber kriminal Policije Kosova“, naveo je Kupina.

Izvinio se Krasniqiju i njegovoj porodici.

"Uvjeravamo vas da je takva akcija urađena bez znanja predsjednice i bez prethodnog odobrenja bilo koga iz njenog tima“, dodao je Kupina.

Na sajtu predsjednice u Krasniqijevoj biografiji sada se ne pominje optužba za ratni zločin.