Bivši predsjednik Ustavnog suda

Profesor prava i međunarodnih odnosa Enver Hasani smatra da je nhemački ambasador u Prištini Jorn Rohde bio u pravu kada je tražio da se zaustavi restauracija kuće Xhafera Deve povezujući njegovo ime sa Holokaustom, jer svi arhivski i istorijski dokumenti govore da je Deva bio slijepi saradnik, nacistički lokalni ideolog i sluga Hitlerove Njemačke, prenosi Gazeta express.

Bivši predsjednik Ustavnog suda ističe da je pogrešno što je nakon završetka Hladnog rata u bivšim komunističkim zemljama postojao trend rehabilitacije ličnosti i događaja "iz predkomunističke prošlosti u pozitivnom nacionalističkom svijetlu".

Komentarišući reakciju Rohdea, Hasani je ocjenio da je njemački diplomata potpuno u pravu, sudeći po istorijskim činjenicama koje su veoma uvjerljive.

"Xhafer Deva je, sudeći po svim autorima koji su pisali kompetentno i na osnovu arhivskih izvora, bio ubjedljivi pobornik i lokalni nacistički ideolog, slijepi saradnik njemačke politike regrutovanja muslimana (ne samo Albanaca) za njemačku stvar, od 1943. godine (sa Handžar divizijom) do 1944. (sa SS divizijom Skenderbeg)", rekao je Hiseni.

Naveo je da oni analitičari i istoričari koji pravdaju Devinu saradnju sa Trećim rajhom činjenicom da je to bila šansa za stvaranje albanske države, neće naći podršku za tako nešto ni u jednom arhivskom dokumentu ili istorijskoj knjizi, koja je objavljena van albanskog univerzuma.

Hasani je rekao da je restauracija kuće Xhafera Deve neprihvatljiv projekat koji ne poštuje Kosovo i istoriju njegove državnosti.

"Mislim da tu kuću treba obnoviti zbog njenih arhitektonskih vrijednosti, pretvoriti u dokumentacioni centar za zločine počinjene na Kosovu tokom postojanja bivše Jugoslavije, uključujući i vrijeme Drugog svjetskog rata. Dakle, nešto što sam video u Vilnjusu, muzeju koji dokumentuje zločine počinjene pod sovjetskim i nacističkim režimom. Projekat obnove kuće Xhafera Deve je pokušaj da se lokalni ideolozi nacističkog režima pretvore u heroje, koji imaju sramna djela ubijanja civila i pripadnika drugih nacija koje je Hitler opisao kao inferiorne", kaže Hasani.

Naglasio je da su istorijske činjenice nemilosrdne i ne ostavljaju prostora za lična nagađanja i razmišljanja, kao i neke koje nisu zasnovane na opipljivim činjenicama.

Povodom reagovanja iz Srbije protiv renoviranja kuće Xhafera Deve i navoda ministra kulture Kosova Hajrulahua Çekua da je to propaganda protiv Kosova, Hasani je rekao da je rekacija Çekua žalosna.

"Ovdje nije bitno ko je pokrenuo debatu, već šta se u relevantnim dokumentima i knjigama balkanske istorije kaže o liku i djelu Xhavera Deve. Bitno je, a ne ko i kako to kaže! Ono što ministar govori i šta drugi govore o liku i djelu Xhafera Deve niko ne govori niti misli osim pisanja samog Xhafera Deve i djela političke štampe u egzilu. Niko drugi", rekao je Hasani.

Povodom odustajanja međunarodnih organizacije koje su bile uključene u renoviranje Devine kuće od tog projekta i saopštenja Ministarstva kulture da će nastaviti radove, a upitan da li bi renoviranje trebalo da se nastavi, Hasani je rekao da bi renovoranje trebalo da se nastavi tek nakon što jednom zauvijek Ministarstvo kulture objasni da se ne radi za Xhafera Devu, njegovu figuru i djelo, već za arhitektonske vrijednosti koje zgrada ima, ne ostavljajući sumnje da Xhafer Deva prati sudbinu političkog režima kome je služio i čiju istoriju je presudio i to konsenzusom.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express