Direktor KEK-a

Direktor KEK-a Nagip Krasniqi najavio je da će, osim njemačkog stručnjaka koji je već angažovan da vidi u kakvom su stanju turbine i rotor bloka "B2", do njegovog podešavanja doći još dva-tri stručnjaka, prenosi Reporteri.

"Mi obično ne radimo sa pojedincima, kompanija 'General Electric' koja je ugovorena je proizvođač turbina i rotora i kompanija je sa kojom smo u stalnom kontaktu sa njima za kvarove koji se dešavaju u našoj zemlji. Ne radi se samo o jednom stručnjaku, vremenom će doći još dvoje ili troje", rekao je Krasniqi.

On je još jednom objasnio zašto je Kosovo moralo da angažuje strane stručnjake.

"Niko nema stručnjake za proizvodnju turbina, a malo je kompanija u svijetu koje proizvode turbine i rotore. Kosovo ima dobre stručnjake za održavanje elektrana, ali ne i stručnjake za turbine i rotore", rekao je on.

Krasniqi je detaljno govorio i o tome kako je došlo do prestanka rada "Bloka B2".

"Dana 14. decembra smo imali pad 'Bloka B2' i to se desilo zbog nekih kvarova koji su prešli sa rotora niskog pritiska na turbinu, a zatim su se odrazili na kondenzatore. Sve nas je to nagnalo da definitivno zaustavimo blok i od prvih pregleda se vidi da postoji kvar koji može dodatno oštetiti rotor u agregatu i turbinu i zbog toga smo prinuđeni da stanemo", rekao je Krasniqi za Klan Kosova.

Prema njegovim riječima, nakon hlađenja „Bloka B2“, stručnjaci KEK-a su uklonili spoljno kućište turbine, dok su za unutrašnje kućište morali da sačekaju stručnjaka iz kompanije „General Electric” koja je i proizvođač turbina.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri