Niske plate!

Šef sindikata Kosovske energetske korporacije (KEK) Nexhat Lumnica rekao je za Teve 1 da od 2018. godine nije bilo povećanja plata zaposlenih u toj korporaciji te da je samo u posljednjih nekoliko mjeseci iz KEK-a otišlo 10 inženjera.

"Od 2018. nema povećanja plata... Tražimo da se pokrije inflacija, iako imamo uspjehe kompanije, a svaka kompanija na svijetu svoje uspjehe dijeli sa svojim radnicima, dok se u KEK-u ne dešava tako. Radnika ne posmatraju kao imovinu, već kao oruđe za rad. U KEK-u je u posljednjih mjesec dana više od 10 inženjera napustilo posao, jer im je plata niska i našli su bolje poslove", rekao je on.

Lumnica upozorava da će, ukoliko se takva situacija nastavi, otići i više radnika, pa bi korporacija mogla da bankrotira uprkos profitu koji ima.

"Inženjer KEK-a ima osnovnu platu od 749 eura, dok u privatnom sektoru zarada može da bude i do 1500 eura. Dakle, njihovo je pravo da biraju bolja mjesta. Tako da vrlo brzo, ako KEK nastavi ovako, i tehničari, majstori, stručnjaci... naći će se na drugom mjestu. Čak i da KEK dobije milijarde, to neće biti dovoljno jer će vrlo brzo bankrotirati", kaže.

Inače, Sindikat Energetske korporacije Kosova ponovo je protestovao ispred kancelarija KEK-a, nakon neuspjeha dogovora o podizanju plata.

Sindikat KEK-a ocjenjuje da je povećanje plata neophodno i upozorava na druge sindikalne korake ukoliko ne bude konkretnih pomaka u tom pravcu.

Izvor: Kosovo online/Teve 1