Unapređenje vladavine prava

Suđenja visokog profila ne treba odlagati, rečeno je danas na konferenciji na kojoj je predstavljen Eulexov drugi javni izvještaj o sistematskom nadgledanju procesa u pravosuđu sa preporukama za unapređenje vladavine prava na Kosovu, prenosi Koha.

Šef jedinice za monitoring slučajeva Eulexa Hubert Van Eck Koster rekao je da se pritvor često primjenjuje na opšti način i bez analize, kao i da pritvor košta Kosovo.

Kako je precizirao, identifikovano je čak 37 slučajeva u kojima su lica držana u pritvoru dvije do 12 godina bez pravosnažne presude.

Druga stvar, na koju je skrenuo pažnju jeste snimanje sudskih postupaka koje se uglavnom radi u pisanoj formi, iako zakon dotzvoljava snimanje audio i video zapisom, što takođe odlaže suđenja zbog sastavljanja zapisnika sa istih.

Sljedeće, istakao je Hubert Van Eck Koster kada se radi o slučajevima zloupotrebe službenog položaja ili korupcije, optuženi bi trebalo da bude naveden u optužnici, što se najčešće ne dešava, dok se javne institucije koje su oštećena strana ponašaju pasivno u sudskim postupcima.

"Primjer je slučaj veterana kada je tužilaštvo procjenilo štetu od 68 miliona, ali je Ministarstvo rada I socijalne zaštite bilo pasivno u sudskim postupcima i na kraju su svi optuženi pušteni na slobodu", primjetio je on.

Šef misije Eulex Lars-Gunnar Wigemark rekao je da je Eulex prvi javni izvještaj o praćenju rada policije, tužilaštva i pravosuđa pripremio u oktobru prošle godine, a da j ovaj drugi nastavak rada o tim pitanjima.

On je ponovio da Eulex ne može direktno da interveniše u sudskim postupcima, ali može da daje preporuke.

"Monitoring može da funkcioniše i daje rezultate samo ako postoji saradnja. Zahvaljujući ovoj dosadašnjoj saradnji ova karakteristika moćnog delovanja ide dobro. Monitoring obuhvata cio lanac pravosuđa. Pratimo i kazneno-popravne službe. Imamo posvećene stručnjake koji analiziraju tematske oblasti, korupciju, ratne zločine, rodno zasnovano nasilje“, dodao je šef Eulexa.

Wigemark je rekao da se operativna grupa Policije Kosova za borbu protiv korupcije suočila sa ozbiljnom prijetnjom da će biti raspuštena kada ju je formiralo ministarstvo, dok je misija preporučila suprotno.

"Korupcija nastavlja da preovladava ne samo na Kosovu. Odluka Vlade u to vrijeme rezultirala je dobro koordinisanom reakcijom međunarodne zajednice koja je obezbjedila da ova radna grupa nastavi da funkcioniše. Jedna od glavnih zabrinutosti za ljudska prava u ovom izvještaju je prekomerno trajanje", rekao je on.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline