Šef Eulexa na Kosovu

Situacija na Kosovu je mirna, ali još uvijek krhka, ocjenio je šef Eulexa Giovanni Pietro Barbano, ali i upozorio da na sjeveru može ponovo da dođe do eskalcije, bez obzira na međunarodno prisustvo.

"Vidjeli smo da se situacija može vrlo lako pogoršati, kao što se, nažalost, dogodilo tokom septembra, sa ozbiljnim napadom u Bansjkoj",  rekao je Barbano u intervjuu za A2 news.

Kada je riječ o istrazi događaja u Banjskoj, ukazao je da Eulex nema izvršni mandat i da je to pitanje u nadležnosti kosovskih institucija.

"Eulex nema mandat da sprovodi istrage od 2018. Mandat Eulexa ne uključuje, ne predviđa nikakav izvršni mandat. Dakle, punu odgovornost za sprovođenje istraga imaju samo institucije Kosova", naveo je Barbano.

Ističe da Eulex prati da se istrage koje sprovode Policija Kosova i vlasti sprovode u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku i u skladu sa najboljim međunarodnim standardima i evropskom praksom.

Eulex, dodao je, garantuje da se ljudska prava u potpunosti poštuju duž cijelog lanca pravde i sudstva, uključujući aktivnosti koje obavlja policija, ali i one koje obavljaju tužioci, sudije, advokati i popravni sistem, uključujući i Institut za sudsku medicinu.

Na pitanje da li je Eulex pratio istragu događaja u Banjskoj, Barbano je istakao da su predstavnici Eulexa bili prisutni.

"Bili smo prisutni u Banjskoj za vrijeme napada. Bili smo veoma blizu kruga manastira i pratili aktivnosti policije. Vodili smo uviđaje za hodočasnike, pratili one koji su bili u manastiru i pratili ih do zajedničkih prelaza do završetka svih operacija", naveo je Barbano.

Na pitanje da li je primio neke zahtjeve kosovskih vlasti za izručenje osumnjičenih u slučaju Banjska, Barbano je ukazao da je Eulex odgovoran za policijsku saradnju, međunarodnu policijsku saradnju, omogućavanje razmjene informacija između Policije Kosova i međunarodnih policijskih službi, uključujući i MUP Srbije, te pojasnio da se, kada je riječ o ekstradiciji, radi o o međunarodnoj pravosudnoj saradnji, koja nije dio mandata Eulexa.

"Međutim, mi olakšavamo razmjenu informacija Policije Kosova, međunarodnih organa za sprovođenje zakona, kriminalističke jedinice i Interpola. Ali odgovornost za ekstradiciju i obavještavanje ide preko Unmika i drugih", ukazao je Barbano.

On je naglasio da Eulex ima kontakte sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i omogućio je neke zahtjeve za informacijama od strane Policije Kosova, dodajući da se sada čekaju odgovori.

Govoreći o izlasku Srba iz institucija, šef Eulexa je istakao da su ostavke policajaca, tužilaca, sudija i službenika izazvale vakuum u institucijama vladavine prava na sjeveru.

"Eulex je preuzeo proaktivnu ulogu u sprovođenju izviđačkih patrola kako bi omogućio svijest o situaciji i uvjerio stanovništvo u međunarodno prisustvo na terenu. Takođe smo stvorili kapacitete za praćenje aktivnosti koje sprovodi Policija Kosova preko naših viših policijskih savjetnika i savjetnika koji se nalaze na sjeveru, koji sarađuju sa Policijom Kosova. Spremni smo za svaki eventualni zahtjev u cilju obezbjeđivanja javnog reda i bezbjednosti. Ali ovaj zahtjev policija do sada nikada nije uputila", rekao je Barbano.

Provjera vladavine prava, institucija i pravosudnog sistema je mehanizam koji će garantovati integritet i odgovornost sudija, tužilaca i advokata, ukazao je Barbano.

"Međutim, modaliteti kroz koje je to moguće spadaju u odgovornost institucija Kosova. Eulex ponovo prati dešavanja u ovoj oblasti, pomažući savjetima kada je to potrebno i takođe pomaže u nadgledanju aktivnosti radnih grupa u okviru takozvane deklaracije o zajedničkoj posvećenosti, koju vodi Ministarstvo pravde uz učešće Tužilačkog savjeta Kosova i savjeta pravde", podsjetio je on.

Izvor: Kosovo online/A2 news