Privreda ne funkcioniše tako

Premijer Albin Kurti ponovio je da neće biti povećanja plata na Kosovu, uprkos rastu cijena osnovnih životnih namirnica, ali i drugih proizvoda, prenosi Gazeta express.

Kurti je naglasio da privreda ne funkcioniše tako što će doći do povećanja plata u predizbornoj kampanji kao što su, kako je rekao, radile prethodne vlade.

On se osvrnuo i na Zakon o platama navodeći da se on priprema tako da ne bude u suprotnosti sa Ustavom.

"Nije lako napraviti, dobro i brzo sastaviti takav prijedlog zakona. Međutim, mi se već obavezujemo na ovo. Uopšteno govoreći, smatramo da u zemlji, u društvu, povećanje plata nikada ne bi trebalo da prati političku samovolju aktuelnih vlada, već produktivnost u okviru ekonomskog rasta”, rekao je Kurti.

Prema njegovim riječima, to je bila greška prethodnih vlada, jer su to ignorisale.

“Prethodne vlade su izbornim obećanjima povećavale plate, ali privreda ne funkcioniše tako. Dakle, privreda ne funkcioniše sa povećanjem plata u predizbornim kampanjama kao što je to rađeno u prošlosti. Sa nama, u narednim mjesecima i godinama rast plata će pratiti povećanje produktivnosti u okviru privrednog rasta“, rekao je Kurti.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom poljoprivrede Fatonom Pecijem rekao da je poljoprivredni sektor od posebnog značaja za aktuelnu vladu, jer, kako kaže, osim proizvodnje hrane otvara i radna mjesta.

„Naša vizija je održiva poljoprivreda i agroindustrija koja građanima zemlje obezbjeđuje obilje i bezbjednu hranu. U skladu sa našim programom upravljanja i vizijom privrede, posvećeni smo podsticanju ulaganja u nove proizvodne i izvozne kapacitete. Odgovorili smo na zahtjev proizvođača da im država pomogne subvencionisanjem polovine kamate, za subvencionisanje 20 odsto investicionog kredita. Proizvođač koji uloži na primjer 500.000 eura u proširenje kapaciteta dobiće i više od kamate koju plaća, tačnije 100.000 eura“, naglasio je Kurti.

On je podsjetio da su prilikom stupanja na vlast zatekli Ministarstvo poljoprivrede sa 40 miliona eura finansijskih obaveza prema poljoprivrednicima i da će 2022. godinu početi sa nula finansijskih obaveza. Kurti je naveo da je, poslije osam godina bez strategije, vlada na čijem je čelu izradila nacrt za razvoj poljoprivrede za period 2021-2027. godinu.

„Podrška tu ne prestaje, svaki proizvođač će moći da iskoristi dodatnih do 130.000 eura na subvencije za investicije za povećanje kvaliteta proizvoda i širenje na nova tržišta. Novim budžetom 2022. godinu počinjemo sa nultim finansijskim obavezama prema poljoprivrednicima", rekao je Kurti.

Ministar poljoprivrede Faton Peci predstavio je plan razvoja poljoprivrede, pošto je najavljeno da će prijava za subvencije sa novim kriterijumima početi u prvom kvartalu 2022. godine, a završetak procesa očekuje se u aprilu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express