Univerzitetski profesor

Univerzitetski profesor Blerim Latifi kaže da je najveći saveznik talibana u osvajanju vlasti u Avganistanu bila ogromna korupcija u institucijama ove države i upoređuje to stanje sa onim na Kosovu, prenosi Reporteri.

On je na Facebooku napisao da opravdava povlačenje američkih vojnih snaga iz Avganistana.

"Najveći saveznik talibana bila je sve veća korupcija avganistanskih institucija. Na Kosovu važi isto pravilo. Najveći saveznik Srbije je mentalitet korupcije, iznude i plemena u institucijama države Kosovo“, tvrdi Latifi i dodaje da Srbija nastavlja da ulaže u pokušaj rušenja države Kosovo.

Latifi je uz tekst priložio i fotografiju talibana iz kancelarije bivšeg avganistanskog predsednika Afshara Ganija. On je dodao da povlačenje Amerikanaca iz Avganistana i njegovo brzo i lako ponovno zauzimanje od strane talibana naglašava ključnu činjenicu, a to je neuspjeh Avganistana da postane moderna i pravna država.

"Milijarde dolara ulaganja u svim oblastima nisu imale efekta usled nedostatka volje za napredovanje i zbog sistematske korupcije lokalnih vladajućih elita. I kao što je uobičajeno u prošlosti, historija se uvijek vraća kada planovi za budućnost propadnu", napisao je  Latifi.

Kako je naveo, 20 godina se ignoriše lekcija, a Srbija nastavlja da ulaže u neuspjele strategije izgradnje države na Kosovu, jer zna, da samo ako ne uspije izgradnja države, može da se vrati na Kosovo.

"Amerikanci vas štite od spoljne agresije, ali kada odlučite da izvršite samoubistvo vlastitim rukama, ni Amerika, ni bilo ko drugi, vas ne može spasiti", zaključio je Latifi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri