Zloupotreba službenog položaja...

Specijalno odjeljenje Osnovnog suda u Prištini potvrdilo je optužnicu koju je Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo protiv bivšeg šefa Kosovske obavještajne agencije (KIA) Dritona Gadhija, direktora Odjeljenja za državljanstvo, azil i migracije u Ministarstvu spoljnih poslova Valona Krasniqija i direktora Uprave za migracije i strance u okviru Granične policije Rahmana Sylejmanija, prenosi Reporteri.

Gashi, Krasniqi i Sylejmani su optuženi za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, dok je Sylejmani takođe optužen i za nezakonito lišavanje slobode. Optužbe protiv njih se odnose na deportaciju šest turskih državljana sa Kosova u Tursku tokom 2018. godine.

U obrazloženju presude se navodi da su zahtjevi branilaca optuženih koji su tražili odbacivanje optužnice odbijeni kao neosnovani.

"Zahtjeve za odbacivanje optužnice i protivljenje dokazima koje je primjenio branilac okrivljenog Dritona Gashija, advokat Florent Latifaj, branilac okrivljenog Valjona Krasniqija, advokat Ekrem Hoxha, branilac okrivljenog Rahmana Sylejmanija, advokat Flakron Sylejmani se odbijaju kao neosnovani. U spisima predmeta ima dovoljno dokaza koji potkrepljuju osnovanu sumnju da su optuženi počinili krivična djela za koja se terete", navodi se u odluci Osnovnog suda.

U sudskoj odluci se kažei da je sud, nakon razmatranja i ocjene zahtjeva okrivljenih i njihovih branilaca za osporavanje dokaza i odbacivanje optužnice, utvrdio da su ti zahtjevi neosnovani.

Sud je prihvatio kao osnovani prigovor branioca okrivljenog Rahmana Sylejmanija, advokata Flakrona Sylejmanija na neke dokaze koje je predložio Specijalnom tužilaštvu Kosova.

"Prigovor branioca okrivljenog Rahmana Sylejmanija, advokata Flakrona Sylejmanija za izuzeće kao nedopustiv dokaz zapisnika o izjavama svedoka Hamita Rukiqija od 02.05.2019. i 07.11.2019, izjave svjedoka Fazli Fazli 03.03 2019. godine se odobrava neprihvatljivim i 01.11.2019. izjave svjedoka Ibrahima Mustafe od 25.04.2019. godine, izjava svjedoka Gjemajla Krasniqija od 02.04.2019, izjava svjedoka Shabana Gruda od 17.07.2019 i od 25.11.2019, na osnovu člana 249 stav 3. KPPRK", navodi se u odluci Osnovnog suda u Prištini.

Sud je proglasio neprihvatljivim dokazima zapisnike sa izjavama gore pomenutih svjedoka.

Obrazlažući ovu odluku, sud je naveo da je ocjenio zahtjeve okrivljenih i njihovih branilaca za osporavanje dokaza i odbacivanje optužnice kao i drugih spisa predmeta i utvrdio da su uzeti drugi dokazi koje su optuženi tražili da proglase neprihvatljivim u skladu sa odredbama PZKPK.

Inače, 26. aprila 2021. godine Osnovni sud u Prištini održao je drugo ročište u ovom slučaju, tokom kojeg su okrivljeni preko svojih branilaca podneli zahtjeve za odbacivanje optužnice i odbacivanje dokaza.

U međuvremenu, tužilac Habibe Salihi zatražio je potvrdu optužnice protiv Gashija, Krasniqija i Sylejmanija.

Prema riječima branioca optuženog Dritona Gashija, advokata Florenta Latifaja, njegov klijent ni u jednom trenutku nije prekoračio svoje funkcije ili zloupotrebio službeni položaj, kako ga tereti Specijalno tužilaštvo Kosova.

"Kada ovo kažem, mislim na to jer su funkcije direktora KIA, ali i agencije uopšte definisane zakonom KIA, a članom 3 je precizirano koje radnje su zabranjene. Vi ste naglasili da nijednu od tih zabranjenih radnji KIA nije počinio Driton Gashi", rekao je Latifaj.

Branilac optuženog Krasniqija, advokat Ekrem Hoxha je rekao da je u zahtjevu za odbacivanje optužnice i protivljenje dokazima argumentovao i izveo dovoljno dokaza koji potvrđuju da njegov klijent nije ništa uradio osim primjene zakona.

"Isto, u slučajevima kada je procjenjeno da dotična lica predstavljaju prijetnju državnoj bezbjednosti, obavjestio je svoje podređene o sadržaju i pitao ih prema postupku zakonski organi za sprovođenje zakona, a drugi službenici za sprovođenje zakona u istom suđenju su ocenili da je ispunjen pravni uslov iz člana 6. da treba ukinuti istu dozvolu boravka i ovdje se cijela priča završava. Ništa više i ništa manje, moj klijent je primjenio zakon i tražimo da se ova optužnica odbac", izjavio je advokat Hoxha tokom drugog ročišta.

Čak je i advokat Flakron Sylejmani, koji zastupa optuženog Rahmana Sylejmanija, rekao da je njegov klijent sve svoje radnje izvršio u delokrugu definisanom unutrašnjim propisima policije, kao i u okviru odgovornosti i dužnosti koje ima.

Smatrao je da je istraga Specijalnog tužilaštva Kosova sprovedena protivno zakonu, jer je prema njemu odluka o proširenju istrage u ovom slučaju podneta četiri mjeseca ranije od odluke o započinjanju istrage.

Prema optužnici koju je 24. februara 2021. podnelo Specijalno tužilaštvo Kosova, Driton Gashi je optužen da je u vrijeme izvršenja krivičnog djela obavljao funkciju Generalnog direktora Kosovske obavještajne agencije, u daljem tekstu KIA, od 23.03. 2018, sve do 29. marta 2018. godine u Prištini, kako bi državljani Republike Turske Cihan Ozkan, Jusuf Karabina, Kahraman Demirez, Hasan Hisein Demir i Mustafa Erden imali zakonsku dozvolu boravka i pravo na rad na Kosovu, a Osman Karakoja je podneo zahtjev za dozvolu boravka na Kosovu, čija procedura nije bila završena, za nasilno protjerivanje sa Kosova i predavanje turskim vlastima.

Prema optužnici, Gashiju se stavlja na teret zloupotreba službene dužnosti, neispunjavanje službene dužnosti u skladu sa svojom nadležnošću, na način da je Odjeljenje za državljanstvo, azil i migracije, dalje preporučilo ukidanje prebivališta dozvole za turske državljane iz razloga što navodno predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti, činjenica koja nije dokazana uopšte u postupcima za sprovođenje zakona.

Ovim postupcima, STK tereti optuženog Dritona Gashija da je počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, prema članu 422 stav 1 KZK.

Isto krivično djelo stavlja se na teret i Valonu Krasniqiju, dok se optuženom Rahmanu Sylejmaniju uz krivično djelo zloupotreba službenog položaja stavlja na terit i krivično djelo protivpravno lišavanje slobode iz člana 196 st. u pogledu par. 3 KZK.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri