Pandemija

Kosovo bi tokom ovog mjeseca trebalo da dobije 100.800 vakcina iz "COVAX" programa, a očekuje se da će prve doze biti distribuirane u posljednjoj nedjelji februara, potvrdilo je Ministarstvo zdravlja, prenosi Zeri.

Prvi kontingent obuhvatiće 100.800 doza vakcine AstraZeneka, čija efikasnost je veća od 90 odsto, a vakcina se uzima u dvije doze.

Prije nekoliko nedjelja premijer Avdullah Hoti rekao je da su zajedno sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje Kosova izradili akcioni plan za vakcinaciju protiv koronavirusa, koji će početi da se primjenjuje kada vakcine stignu.

Prvenstvo će imati najugroženije kategorije stanovništva, a to su stariji od 65 godina i zdravstveni radnici.

Zajedno sa vakcinama, građani Kosova će dobiti i "COVID pasoš".

Iz Ministarstva zdravlja su za "Zeri" rekli da će stanovnici Kosova dobiti takve dokaze nakon što prime dvije doze.

"Prema planu imunizacije protiv COVID-19, svaka osoba koja se vakciniše dobit će karton ili kako se već zove, kako bi dokazala da je primila obje doze vakcine COVID-19", rekli su za "Zeri" iz Ministarstva zdravlja.

Ministar zdravlja, Armend Zemaj, izjavio je prije nekoliko dana da se očekuje da se Kosovo ovog ljeta vrati u normalu, dok je naša zemlja među rijetkima u Evropi koja još nije započela cijepljenje protiv COVID-19.

"Vakcina dolazi, prioritet vakcinacija će biti zdravstveno osoblje i nadamo se da ćemo se u junu i julu vratiti u normalu", izjavio je Zemaj početkom februara.

Podsjećamo da je Kosovo od marta prošle godine registrovalo 62.548 pozitivnih slučajeva sa COVID-19 i 1526 smrtnih slučajeva.

Izvor: Kosovo Online/Zeri/info-ks.net