POVEĆAN BROJ OBOLJELIH

Iako niko među nama ko planira predstojeća praznična okupljanja ili putovanja ne želi čuti loše vijesti, činjenice ukazuju na porast broja oboljelih i zaraženih novom varijantom COVID-19 - JN.1 koja zabrinjava stručnjake, prenosi portal Medscape.

Dobra je vijest to što nedavna istraživanja ukazuju na to da ažurirana vakcina protiv COVID-19 za sezonu 2023/2024. djeluje i protiv najnovije varijante.

- U Americi je val nove podvarijante omikrona - JN.1 već krenuo, no mogao bi se ublažiti booster vakcinom i ostalim mjerama koje su nam poznate otprije - rekao je Eric Topol, ljekar, profesor i glavni urednik Medscapea, WebMD-ove sestrinske internetske stranice.

No problem je u tome što se dosad vakcinisalo malo ljudi, primjera radi, u Sjedinjenim Američkim Državama manje od 16 posto odraslih.

Stoga infektolozi i epidemiolozi smatraju kako je vrijeme da CDC uputi javni poziv na vakcinaciju ažuriranom vakcinom dok još nije kasno, odnosno dok antitijela još mogu "proraditi" prije početka prazničnih okupljanja.

- Ovdje je već započeo val podvarijante JN.1, no mogao bi se ublažiti primjenom booster doze vakcine i otprije poznatim mjerama koje sprečavaju širenje virusa - rekao je Topol.

U međuvremenu broj zaraženih i oboljelih raste. Prema podacima CDC-a, u Sjedinjenim Američkim Državama je u sedmici koja je završila 25. novembra, zbog COVID-19 hospitalizirano gotovo 10.000 pacijenata te ističe da je riječ o povećanju od 10 posto u odnosu na prethodnu sedmicu.

JN.1, podvarijanta omikrona, prvi je put otkrivena u SAD-u u septembru. Tada ju je Svjetska zdravstvena organizacija nazvala "potomkom" podvarijante omikrona BA.2.86.

Kad je varijanta BA.2.86, poznata i kao Pirola, prvi put identificirana u augustu, činilo se da se znatno razlikuje u odnosu na druge varijante, tada je objavio CDC, što je izazvalo zabrinutost da bi ova podvarijanta mogla biti zaraznija od prethodnih, čak i za osobe koje su stekle imunitet vakcinacijom ili ranijim infekcijama.

Pirola je zabrinula stručnjake jer ima 34 mutacije više od varijante BA.2.

Prema podacima CDC-a od 27. novembra, predviđa se da će BA.2.86 sadržavati šest posto do 15 posto cirkulirajućih varijanti u SAD-u.

- Očekivani rizik ove varijante, uključujući i njen izdanak JN.1 za javno je zdravlje nizak - objavila je agencija.

Dr. Rajendram Rajnarayanan, pomoćnik dekana za istraživanja i vanredni profesor na New York Institute of Technology Državnog univerziteta Arkansas, kazao je da se trenutno JN.1 češće prijavljuje u Evropi, no treba uzeti u obzir i to da neke države bolje ažuriraju podatke od ostalih.

On smatra da se ova podvarijanta dosad "vjerovatno proširila na sve zemlje čije zdravstvene vlasti prate širenje COVID-19", zbog mutacija u proteinu šiljka koje mu olakšavaju i vezivanje i zarazu, rekao je dr. Topol.

Dok neki stručnjaci kažu da se vrhunac zaraze podvarijantom JN.1 očekuje u predstojećim sedmicama, dr. Topol smatra da je nemoguće tačno predvidjeti kako će se JN.1 širiti.

- U svakom slučaju neće se ponoviti novembar 2021. kada se tek pojavio omikron - kazao je njegov kolega dr. Rajnarayanan.

Tada se u samo četire sedmice, otkako je Svjetska zdravstvena organizacija omikron proglasila zabrinjavajućom varijantom, virus proširio svijetom.

Dr. Rajnarayanan predlaže da se pridržavate mjera koje mogu spriječiti širenje virusa:

1. Vakcinišite se ažuriranom vakcinom. Potaknite na to imunokompromitirane i starije članove porodice i prijatelje.

2. Namjeravate li se za praznike s prijateljima družiti u zatvorenom prostoru, ako je moguće češće zračite prostorije.

3. Na aerodromima, u avionima i ostalim sredstvima javnog prijevoza nosite masku, pomoći će i vama i drugima.

Izvor: Agencije