Samo 17

Sedmi saziv Skupštine Kosova neće biti upamćen samo po tome što je najkraće trajao, već i zbog toga što je usvojio najmanje zakona – samo 17, prenosi Koha.

Ovaj broj usvojenih zakona je znatno manji u odnosu na zakone koji su izglasani u svakom od šest prethodnih zakonodavnih tijela.

U prva dva mandata broj usvojenih zakona u Skupštini popeo se na oko 100, a u svakom od sljedeća dva mandata doneto je preko 200 zakona. U petom mandatu usvojeno je 115 zakona, a u šestom 109.

Artan Murati, savjetnik predsjednice Vjose Osmanija, smatra da problem neefikasnosti skupštine leži u vladajućoj koaliciji.

"Glavni problem u usvajanju zakona leži upravo u nedostatku parlamentarne većine od strane vladajuće koalicije. Svi zakoni koji su usvojeni, bilo da su to međunarodni sporazumi, čak i najjednostavniji zakoni, doneti su glasanjem subjekata koji su bili u opoziciji ili poslanika koji nisu bili dio vladajuće koalicije”, kaže Murati.

On je pohvalio rad predsjednice Vjose Osmani.

„Pod vođstvom predsjednika Skupštine Vjose Osmani, ove godine, odnosno u kalendarskoj 2020. godini, realizovan je najveći broj plenarnih sjednica, realizovan je najveći broj sastanaka Predsjedništva Skupštine“, rekao je Murati.

U civilnom društvu kažu da krhkost koalicija onemogućava Skupštinu da pravilno ispuni svoju misiju.

„Obično su u stvari parlamentarne većine krhke u pogledu broja poslanika koje imaju, glavni razlozi zbog kojih Skupština dosledno ne uspjeva da usvoji više od trećine zakonodavnog dnevnog reda“, rekao je Eugen Cakoli, istraživač na Demokratskom institutu Kosova.

Na kraju godine, Skupština je održala sjednicu na kojoj je odobrila budžet i dva međunarodna ugovora o zajmu.

Osmani je nagovjestila da će to biti posljednja sjednica ovog zakonodavnog tijela, jer će vanredni izbori biti raspisani nakon što Ustavni sud objavi potpunu presudu o nepravilnosti prilikom izbora aktuelne vlasti.

Na osnovu skupštinskog dokumenta, u toku je razmatranje 35 nacrta zakona i proceduralno se moraju vratiti predlagačima.

Cakoli je rekao da će to dodatno otežati rad novom zakonodavnom tijelu.

„Oni će takođe naplatiti naredno zakonodavno tijelo za njihovo preispitivanje, jer su većinu njih možda pokrenuli poslanici, ali neke od njih je donela i izvršna vlast“, rekao je on.

Sedmo zakonodavno tijelo stvorilo je dvije vlade. Kurtijeva vlada imala je konsolidovanu većinu, ali je poražena zahtjevom za izglasavanje nepovjerenja. A, Hotijeva vlada, koja ga je nasljedila, ima problema sa brojevima u Skupštini od prvog dana rada.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore