Nije zadovoljan saradnjom

Specijalni sud čini se nije zadovoljan saradnjom sa bezbjednosnim i pravosudnim organima na Kosovu, a nedavno je jedna bezbjednosna institucija odbila zahtjev tog suda, piše Gazeta Express.

Kako navodi taj medij, Specijalni sud, koji ima prednost nad svim ostalim sudovima na Kosovu traži da druge bezbjednosne i pravosudne institucije na Kosovu, poput policije, tužilaštva i obaveštajne službe, sarađuju sa njim.

Portparol Specijalnog suda Michael Doyle rekao je za Gazeta Express da su institucije bezbjednosti i pravde na Kosovu dužne da obezbjede saradnju.

"Ne mogu da komentarišem ili spekulišem o pitanjima u vezi sa operativnim pitanjima. Kao opšte pitanje, Zakon o specijalizovanim komorama i Kancelariji specijalizovanog tužioca predviđa da su sve vlasti na Kosovu dužne da sarađuju sa institucijama", rekao je Michael Doyle.

Iako se Specijalizovano tužilaštvo Kosova i Specijalizovana vijeća Kosova (zajednički poznate kao Specijalni sud) smatraju dijelom kosovskog pravosudnog sistema, čini se da se na Kosovu ne tretiraju kao takvi institucionalno.

Iz međunarodnih izvora Gazeta Express saznaje da je Specijalni sud zatražio informacije od kosovskih institucija za 19 ljudi. Zatražio je njihov radni dosije od bezbjednosnih organa.

Takođe je poznato da informacije koje je tražio Specijalni sud nije dobio, jer je naišao na odbijanje od strane institucije kojoj su zahtjevi predati.

Zakon o Specijalizovanim vijećima i Kancelariji specijalizovanog tužioca zahtjevaju da osobe i institucije na Kosovu odgovore na zahtjeve Specijalnog suda, uključujući i one za pružanje zvaničnih podataka i dokumenata.

"S obzirom na prava optuženog utvrđena u članu 21., svi entiteti i lica na Kosovu sarađivaće sa Specijalizovanim vijećima i Kancelarijom specijalizovanog tužioca i bez odlaganja će udovoljiti svakom zahtjevu za pomoć ili naredbama ili odlukama koje su donela Specijalizovana vijeća ili Kancelarija specijalizovanog tužioca", navodi se u prvoj tački člana 53 ovog zakona, gdje su u nastavku takođe navedeni zvanični dokumenti.

Ovaj zakon takođe daje Specijalnom sudu mogućnost da naredi prenos postupaka iz njihove nadležnosti sa bilo kog tužioca ili drugog suda na teritoriji Kosova u bilo kojoj fazi istrage ili sudskog postupka. Specijalni sud može takođe naložiti sudu na Kosovu da mu preda svaki sudski slučaj ili istragu koji spada u njenu nadležnost.

Pored toga, svi sudovi i tužioci na Kosovu dužni su da bez odlaganja obavjeste Specijalizovana vijeća i Kancelariju specijalizovanog tužioca ako saznaju za bilo koji krivični postupak koji spada u nadležnost Specijalnog suda.

Specijalni sud, koji je 2015. godine izglasan u Skupštini Kosova, nalazi se u Hagu u Holandiji, na osnovu kosovskog sporazuma sa državom domaćinom 15. februara 2016. godine.

Specijalni sud je privremena institucija sa određenim mandatom i jurisdikcijom koja uključuje zločin protiv čovječnosti, ratni zločin i drugi zločine predviđene kosovskim zakonodavstvom za koja se tvrdi da su se dogodila između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. godine.

Svo osoblje Specijalnog suda, uključujući tužioce, istražitelje, analitičare, specijaliste za bezbjednost i pomoćno osoblje, su strani državljani iz jedne od država članica Evropske unije ili potiču iz pet država koje nisu članice EU, kao što su Kanada, Norveška, Švicarska, Turska i Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express