Ili novi izbori

Zamjenik predsjednika AAK i poslanik Pal Lekaj ponovio je još jednom stav te političke paritje da na mjestu predsjednika Kosova vidi isključivo Ramusha Haradinaja, bez obzira na izjave drugih političkih struktura, prenosi Reporteri.

Komentarišući izjavu zamjenika predsjednika LDK Lutfija Hazirija koji je izjavio da je Isa Mustafa "objedinjujuća ličnost za predsjednika", Lekaj je rekao je da bez obzira na to šta njihov koalicioni partner kaže, AAK neće mijenjati svoj stav i prijedlog.

"Političke stranke imaju pravo da zahtjevaju ono što smatraju da je po njima dobro rješenje, dok mi imamo svoje stavove. Moramo razgovarati jedni sa drugima da bi izabrali predsjednika, a AAK je već dao svoj prijedlog", rekao je Lekaj.

Kako piše Reporteri, nije tajna da je Haradinaj imao trvenja sa premijerom Avdullahom Hotijem, uključujući pristup dijalogu i ukidanje radne grupe za borbu protiv korupcije.

Ipak, AAK još uvijek nije dobio nikakvu potvrdu da će stranka Ise Mustafe podržati Haradinaja za kandidata za predsjednika Kosova.

Nešto ranije, Haradinaj je izjavio da, ako nijedan predsjednik ne bude izabran, Kosovo će morati da ide na nove izbore.

I LDK nije isključio nove izbore ako se koalicioni partneri ne dogovore oko mjesta predsjednika.

"Nismo spremni da pravimo kompromise na račun aktuelne vlade, ne samo zbog LDK, već i zbog koalicionih partnera. Ušli smo s njima u dobroj namjeri i želimo prvo da riješimo probleme. Dok bi u drugom stepenu koalicioni partneri i opozicija trebalo da sjednu i pronađu trajno rješenje, što Kosovu daje novog predsjednika, vladu ili eventualno datum izbora, jer jer ne isključujemo tu opciju", rekao je zamjenik predsjednika LDK Lufti Haziri za Gazetu Express prije dva dana.

Izvor: Kosovo online/Reporteri