OPSTAJE NA NAJVIŠEM NIVOU

Profesor Kineziološkog fakulteta u Zagrebu Vlatko Vučetić je otkrio razloge dugovječnog trajanja kapitena Hrvatske Luke Modrića.

Kako je Vučetić istakao, Modrić svaki dan odradi 30 do 45 minuta dodatnog treninga što je njegova tajna dugovječnosti.

"Svaki dan odradi dodatni trening. Prilagođavamo program pripreme za trening, preventive i rekuperacije njegovim klupskim obvezama i naporima. Modrić svaki dan odradi od 30 do 45 minuta dodatnog treninga pored onog kojeg ima s Realom", rekao je Vučetić i dodao:

"To je miks na kojem opstaje na najvišim nivoima i u ovoj mu dobi. Sve akumulirano kroz godine i godine dodatnog treninga njegov su štit i snaga".

Otkrio je također da bi bilo optimalno da sljedeće sezone igra 70-75 minuta po utakmici iako može odigrati i cijeli susret po potrebi.

"Ima vrhunskih sportista koji nam pokazuju moć i s 39-40 godina. Po meni, Modriću bi bilo optimalno, ukoliko je u Realovom pogonu, da iduće sezone igra 70-75 minuta po utakmici. To je doziranje u prosječnom smislu, da bude tokom sezone u stalnoj formi koju iziskuje njegova pozicija. Pritom može on, kako se vidjelo i protiv Barcelone, biti 90 minuta 'in' s kondicijom, može spojiti i dvije utakmice u četiri dana 'do daske', uz naknadno doziranje", poručio je Vučetić.