Bivši diplomata

Bivši diplomata Blerim Qanaj ocjenio je da Kurtiju više ne vjeruju američki i francuski predsjednici Joseph Biden i Emmanuel Macron, uzrok ovog nepovjerenja je, kaže Qanaj, to što međunarodni zvaničnici traže od premijera Kosova konkretne korake u formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, prenosi Dukađini.

Qanaj dodaje da će Kurti, ako je državnik, osnovati ZSO jer državnici donose ozbiljne odluke.

Prema njegovim riječima, međunarodni predstavnici traže od Kurtija "konkretne poteze" u pravcu Zajednice opština sa srpskom većinom, a zatim da se nastavi sa pristupom Kosova Savjetu Evrope.

"Naravno da je tako (da su potrebne akcije ka osnivanju Udruženja), bar tako govore Francuzi, Nijemci i Amerikanci. Da nam je potreban konkretan korak u pravcu osnivanja Udruženja. Zatim da se nastavi članstvom u Savjetu Evrope", kaže Qanaj.

On ističe da je važno da kada se nešto obeća i garantuje da se to ispuni, jer u suprotnom niko ne vjeruje u to što se govori.

Qanaj je rekao da ako je Kurti državnik, on će osnovati ZSO, jer "državnici donose ozbiljne odluke" i, prema njegovim riječima, Kosovo tako napreduje u Savjetu Evrope.

"Ne znamo šta je Albin Kurti sproveo do kraja. Ako je državnik, državnici donose ozbiljne odluke. Čak i ako donosi teške odluke, jedna od njih je ZSO", rekao je on.

On je kazao da će Kurti na izborima izmeriti vrijednost onoga što je uradio ili nije.

"On mora sam da prođe i na osnovu toga i nakon mjerenja uticaja toga na glasanje, ja to mogu. Ako on to uradi, idemo naprijed u Savjet Evrope, ako on ne ispuni obaveze, mi stajemo", rekao je između ostalog Qanaj.

Izvor: Kosovo Online/Dukagjini