SVE IZRAŽENIJI PROBLEM

Jamie Vardy, Victor Lindelof, Danny Murphy, Marcus Rashford, Bertrand Traoré, Mark Gillespie samo su neki od nogometaša koji su "uhvaćeni" u Engleskoj kako konzumiraju snus, ilegalnu supstanucu zabranjenu u Evropskoj uniji, ali dozvoljenu u Engleskoj.

Riječ je o tvari koja sadrži tri puta više nikotina od cigarete i izaziva ovisnost i zdravstvene posljedice.

Snus je prvi put proizveden u Švedskoj početkom 18. stoljeća. Zbog toga se još uvijek ponekad naziva švedskim snusom. Jedan od originalnih švedskih brendova snusa koji još uvek postoji, registrovan je čak 1822. godine. Švedski snus je duhanski proizvod u prahu upakovan u vrećicu (obično se zove porcija). Gotovo svi brendovi švedskog snusa sadrže mljeveno lišće duhana, vodu i natrijum karbonat. Neki mogu sadržavati arome, poput mente ili mentola.

Snus je ilegalan u nekoliko zemalja, uključujući Australiju, Novi Zeland i sve zemlje Evropske unije (EU), osim Švedske i Velike Britanije od implementacije Brexita, a može se kupiti i u BiH, jer u našoj zemlji snus nije definisan kao duhanki proizvod.

Istina je da sadrži više od 30 hemikalija. I, zapravo, ima tri puta više nikotina od cigarete. Djeluje stimulativno i daje dodatni fizički i mentalni poticaj, a ono što je počelo kao rješenje za živce, na kraju može postati i ovisnost.

I mnogi igrači nisu imali izbora nego da zatraže pomoć, piše ugledni The Athletic.

Čak je i neimenovani član engleske reprezentacije, koji redovno igra za Gordi Albion, među onima koji su zatražili pomoć.

"To je kuga. Mnogi igrači ga konzumiraju. Čak i na klupi za rezervne nogometaše", piše The Athletic.

Na kraju, poznati časopis poentira da su u Engleskoj postali oprezni, s obzirom da se radi o supstanci koja može dovesti do pet različitih vrsta raka.