OBJASNILA STJUARDESA

Mnogi smatraju da se prigušivanjem svjetla tokom noćnih letova pokušava pomoći putnicima da lakše utonu u san. Međutim, ovo se radi zbog jako važnog sigurnosnog razloga.

"Svjetla su prigušena tako da se vaš vid može što lakše prilagoditi kako biste se lakše evakuirali iz aviona ukoliko dođe do nesreće", otkrila je stjuardesa United Airlinesa Sue Fogwell za magazin "Travel + Leisure".

Kako navodi Simple Flying, ljudskom oku treba od 10 do 30 minuta da se potpuno privikne na mrak. Prigušivanje svjetla omogućava putnicima da bolje vide podna svjetla koja vode do izlaza u slučaju evakuacije.

Stjuardese će uključiti svjetla i ako je riječ o dnevnom letu kako putnici ne bi bili "zaslijepljeni" prilikom iskrcavanja. Ove naizgled trivijalne mjere mogu biti ključne za preživljavanje.

"Podizanje sjenila tokom polijetanja i slijetanja olakšava stjuardesama procjenu vanjskih opasnosti, poput požara, koje bi mogle ometati evakuaciju", naveo je pilot Patrick Smith.

Logika je da ako se bilo što dogodi tokom polijetanja ili slijetanja, vaše oči će biti prilagođene na vanjsku svjetlost, što vam omogućuje da brže reagujete.