11 zahtjeva za Vladu

Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i tehnologije najavio je da će u srijedu 1. maja organizovati protest ispred zgrade Vlade Kosova, a jedan od glavnih zahtjeva je povećanje plata.

Sindikat je na svom profilu na Facebooku objavio 11 zahtjeva, između ostalog, socijalni dijalog i povećanje vrijednosti platnog koeficijenta za najmanje 30 posto.

"Poštovani članovi, obavještavamo vas da su angažovanjem i podizanjem glasa za vaše legitimne zahtjeve, šefovi sindikata zajedno sa članovima predsjedništava iz vrtića, škola i fakulteta, zajedno sa načelnicima na opštinskom nivou i na nivou univerziteta organizovali protest 1. maja ispred Vlade", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su analizirani zahtjevi koji su pristigli i pred Vladom će se izaći sa sljedećim prohtevima:

"Želimo socijalni dijalog za realizaciju naših zahtjeva, ne dozvoljavamo izmjene zakona na štetu prosvjetnih radnika, zahtjevamo potpisivanje aneksa Kolektivnog ugovora o obrazovanju, posebno za očuvanje radnih mjesta, Vlada mora da poštuje penzionere jer su i njih školovali, hitno tražimo povećanje vrijednosti platnog koeficijenta za najmanje 30 posto", poručuje se.

Jedan od zahtjeva je i sveukupno poboljšanje uslova rada u obrazovnim ustanovama.

"Dopuna zakona ne bi trebalo da se vrši bez saglasnosti sindikata, želimo funkcionalizaciju Socijalno-ekonomskog savjeta, Zahtjevamo da nedjeljni kurs bude 18 sati kao u državama regiona, vlada treba da obezbjedi budžet za sprovođenje Kolektivnog ugovora o obrazovanju bez sudskih postupaka, želimo da imamo predstavnike radnika u komisijama i odborima u kojima se rješavaju vitalna pitanja za radnike", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online