MASTERS SE OGLASIO

Prvi čovjek engleske Premier lige Richard Masters najavio je donošenje odluke o 115 optužbi s kojima se susreće aktuelni evropski i engleski prvak Manchester City.

Prošle godine podignuto je čak 115 optužbi protiv Manchester Cityja o navodnom kršenju finansijskog fair-playa. Optužbe se odnose na devet sezona počevši od 2009/2010, a uslijedile su nakon četverogodišnje istrage.

Dok Manchester City tek treba saznati ishod svojih optužbi, Everton i Nottingham Forest ove sezone već su se suočili s oduzimanjem bodova i to je ugrozilo njihov status u Premier ligi.

O optužbama je danas prvi put progovorio čelnik Premier lige Richard Masters, koji je donekle nagovijestio da Manchester Cityju neće biti oduzeti bodovi, a samim time i titule jer kako kaže "situacija je drugačija u odnosu na Everton i Nottingham Forest".

Masters se obratio na današnjoj Generalnoj skupštini evropskih nogometnih liga i poručio da razumije bijes navijača Evertona i Foresta, kojima su oduzeti bodovi, ali da nije ista stvar i s Manchester Cityjem.

"Mogu razumjeti frustraciju navijača, ali to su potpuno različite optužbe. Da je za bilo koji klub, bio on aktuelni prvak ili ne, utvrđeno da je prekršio pravila potrošnje za 2023. godinu, bio bi u istoj poziciji kao Everton ili Nottingham Forest, ali obim i karakter optužbi za Manchester City, o kojima ne mogu govoriti, čine se kao potpuno drugačije okolnosti", rekao je Masters danas.

Prvi čovjek Premier lige dodao je i da je određen datum saslušanja i cijelog postupka, ali nije želio otkriti.

"Određen je datum za taj postupak, ali vam nažalost ne mogu reći kada će biti. Bliži se trenutak, ali ne mogu dati nikakve detalje o Manchester Cityju, osim što je datum određen", dodao je Masters.

Engleski mediji ranije su išli toliko daleko pa su najavili da će se trofejni Građani Pepa Guardiole suočiti s velikim gubitkom bodova i mogućim oduzimanjem titula. Ipak, nakon ovakve izjave prvog čovjeka Premier lige, teško je da će se to i dogoditi.