Blokada računa

Oko 150.000 eura dnevnog prihoda Telekoma Kosova, od 29. oktobra, prebacuje se na račun kompanije "Z-Mobile", prenosi Koha.

Kako se navodi, za 10 dana na račun te kompanije prebačeno je oko 1,5 miliona eura, a nakon prvobitne blokade računa, sa računa Telekoma Kosova, povučeno je 2,7 miliona eura.

Međutim, ukoliko rješenje ne bude pronađeno ili se ne postigne sporazum između uključenih strana, to će se nastaviti sve dok se ne postigne vrednost duga od skoro 27 miliona eura koji Telekom duguje kompaniji "Z-Mobile".

Telekomu Kosova bi, kako se ističe, trebalo najmanje šest mjeseci da radi bez prihoda i bez isplate plata da bi otplatio dug.

Iz te kompanije navode da im je veoma teško da normalno funkcionišu u uslovima kada su računi blokirani i ispražnjeni od strane kompanije "Z-Mobile".

"Svakodnevne operacije se teško obavljaju. Potrebno je rješenje prije nego što kompanija i usluge potpuno propadnu, a tim propadanjem mogu se automatski srušiti sve ostale službe, poput nacionalne bezbjednosti, KIA, Policije Kosova i mnogih drugih institucija", poručuju iz Telekoma.

Direktor Odjeljenja za odnose s javnošću Telekoma Kosova Manduh Abazi istakao je da rješenje mora odmah da se donese, kao i da vlada treba da posreduje i garantuje dogovor sa kompanijom "Z-Mobile".

Sindikat radnika Telekoma Kosova dao je rok vladi od nedjelju dana da se odblokiraju bankovni računi, a ukoliko se to ne postigne do ponedjeljka, najavio je proteste ispred vlade i generalne štrajkove.

Međutim, iz Telekoma su poručili da blisko sarađuju sa Vladom Kosova na konkretnom planu oporavka te kompanije i dugoročnom rješenju slučaja sa kompanijom "Z-Mobile".

U nedjelji kada se očekivalo da će Telekom i "Z-Mobile" postići sporazum o otplati duga u roku od dvije godine, "Z-Mobile" je blokirao bankovne račune Telekoma.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore