Zastarela oprema

Usluge mobilne telefonije na Kosovu često se gube i građani ne mogu očekivati njihovu stabilnost još najmanje šest mjeseci, piše Radio Slobodna Evropa.

U Telekomu Kosova kažu da je problem u - starosti opreme.

Usluge ove kompanije – uključujući pozive i poruke – bile su neaktivne na nekoliko sati 3. oktobra, što je izazvalo negodovanje građana, koji su se, preko društvenih mreža, žalili da "svaki dan ima problema".

Iz Telekoma Kosova za RSE kažu da "svijesni i posvećeni da što prije reaguju i minimiziraju posljedice problema", ali ne mogu da obećaju stabilne usluge prije marta 2024, a do tada će uložiti dodatna sredstva.

Kompanija je krajem 2022. godine potpisala tri ugovora za proširenje i modernizaciju mobilne mreže, vrijedne više od 11 miliona eura.

Tehnološki inženjer na Kosovu Ermal Sadiku kaže da pad usluga mobilne telefonije prati nekoliko rizika, u ekonomskom i u socijalnom smislu.

"Komunikacija je danas jedna od najvažnijih stvari u društvenom i poslovnom smislu, pa je ovime pogođena privreda, društveni život... U slučaju opasnosti, niko ne može da obavesti policiju ili vatrogasce", ukazao je on.

Što se tiče bezbednosnog aspekta, Sadiku ne vjeruje da je bezbjednost ugrožena, jer "policija i vojska imaju i druge sisteme komunikacije".

Sa njim je saglasan i Agron Dida, stručnjak za telekomunikacije i bivši lider Post-Telekoma Kosova.

"Nemam nikakvih saznanja o implikacijama ovakvih prekida za bezbjednost države. Ali, te usluge su od posebnog značaja i mora se učiniti sve da se one unaprede“, kaže Dida.

Prema njegovim riječima, Telekom Kosova treba da prati tehnologiju i da poveća kapacitete novim tehnologijama, kako bi se izbjegli česti kvarovi.

U Regulatornom telu za elektronske i poštanske komunikacije (ARKEP) kažu da su od jula preduzeli više koraka protiv operatera, poput terenskih inspekcija i raznih verifikacija, te da prate situaciju, odnosno način  pružanja usluga potrošačima.

"U slučaju njihovog nepostupanja u skladu sa primjedbama, izreći ćemo mjere u skladu sa ovlašćenjima koja su data regulatornim okvirom za elektronske komunikacije", navodi se u saopštenju ARKEP-a.

Kažu i da su Telekomu Kosova uputili upozorenje zbog "neispunjavanja obaveza prema potrošačima", ali da nisu pokrenuli nikakav postupak za izricanje eventualnih ekonomskih sankcija.

Milionski gubici Telekoma tokom godina


Telekom Kosova je javno preduzeće, transformisano u akcionarsko društvo, a Vlada Kosova je vlasnik svih akcija kompanije. Do 2015. godine bila je najprofitabilnija kompanija, ali se vremenom suočila sa pogoršanjem finansijske situacije.

To je, prema mišljenju stručnjaka za telekomunikacije, rezultat štetnih ugovora, pogrešnog odlučivanja, nedostatka investicija, političkog uplitanja u strateško odlučivanje kompanije i nepotizam.

Revizorska služba, koja je najviša institucija ekonomske i finansijske kontrole na Kosovu, saopštila je u junu ove godine da je Telekom u prethodnih osam godina poslovao sa gubitkom koji doststiže 80 miliona eura.

Iz Telekoma Kosova su rekli da se trenutno "situacija popravlja u svim pravcima", ali da "izazovi i problemi i dalje postoje".

"Rukovodstvo i zaposleni u Telekomu rade bez prestanka, ali uprkos rezultatima i poboljšanjima i dalje imamo problema sa zastarelim platformama koje mijenjamo", kažu u Telekomu.

Vlada Kosova je kroz Nacrt zakona o državnom fondu predvidjela da ovaj fond preuzme vlasništvo nad svim strateškim sredstvima, uključujući i Telekom Kosova. Fond će tada imati isključivu odgovornost da investira u povećanje njihove vrijednosti, podseća RSE.