Lični stav

Vlada Kosova naložila je zatvaranje najveće televizije, Klan Kosova iz tehničkih razloga. Iako je televizija komercijalni entitet Kosova i njenog poreskog sistema, vlast pokušava da smisli naizgled nacionalistički, a u stvarnosti revanšistički scenario protiv medija, kako bi se upustila u žestok sukob sa većinom nezavisne štampe na Kosovu.

Albinu Kurtiju je potreban ovaj sukob iz nekoliko razloga.

Prvi zbog korupcionaških afera koje su mu se desile i koje je objavila štampa. Prethodni skandal sa njegovim ministrom za naplatu robe koja nikada nije stigla na Kosovo pokazuje tamnu stranu skandaloznih zloupotreba u Vladi, dok je prije mjesec dana šef njegove poslaničke grupe, kako se čulo na audio snimcima razgovara sa srpskim radikalima na Kosovu praveći političke planove protiv veterana OVK.

Ovaj nedostatak milosti slobodne štampe prema Albinu Kurtiju čini neophodnim da ga uvuče u sukob sa štampom, kako bi relativizovali optužbe i smatrali ih ličnom osvetom.

Zajedno sa Klanom Kosova, vlada je tužila Berata Buxhalu za sporne fiskalne obaveze, o čemu će odlučivati upravni sud, ali o čemu poslanici Samoopredjeljenja svakodnevno pišu na Facebooku kao da imaju privatnu državu.

Drugo, vladi je potreban sukob sa štampom da bi opravdala skandal neuspjeha na sjeveru.

Vlada Albina Kurtija je do danas pokušavala da opravda otpor Zapadu i napetost na sjeveru, a sada mora da pravda povlačenje sa sjevera i prepuštanje pritiscima Zapada.

Nesposobna da istim argumentima opravda otpor i potiskivanje, pokušava da stvori sukob sa štampom, kako bi relativizovala debatu. Konačno je vladi potreban sukob sa štampom po Titovoj staroj školi "ko je uz vladu, a ko protiv nje".

Očigledno je većina protiv toga.

Jedini koji uspjevaju su neki njegovi navijači iz Albanije koji su ljevičari i sa Berishom i Kurtijem. Ali oni više kvare posao na Kosovu nego što mu pomažu. Zato što ne vole Albina Kurtija zbog onoga što radi na Kosovu. Vole ga što im nedostaje njihov Albin u Albaniji.

Ovako ozbiljni događaji za vladu stavljaju na iskušenje integritet štampe i Albin Kurti koristi priliku da vidi ko stoji iza njega u lošim danima, a ko ne. To je zlatna prilika da se vidi koliko je štete nanelo slobodi govora na Kosovu.

Piše: Mero Baze, novinar i medijski preduzetnik

Izvor: Gazeta tema/Kosovoonline