POČEO POPIS STANOVNIŠTVA

Za nas koji smo u domovini bitno je da znamo da će nam popisivač(i) pokucati na vrata naših kuća i stanova u narednih 40-tak dana.

Budimo spremni da popišemo sebe i svoje članove porodice. Pripremimo kako svoje tako i lične karte (kopije) od članova porodice, a za djecu izvode rođenih. Takođe će se popisivati i kuće, stanovi i drugi objekti!

Imamo pravo da popisivač govori nama na bosanskom jeziku i da naše podatke u tabletu upiše na Abecedi bosanskog jezika!

Nama je svaki bošnjački pripadnik u Republici Kosovo i njenoj dijaspori bitan, te niko ne smije ostati nepopisan !  Popisi stanovništva nisu izbori pa da se na njima glasači mogu odazvati nešto preko polovine da bi izbori bili priznati.

Nas Bošnjaka u našoj domovini je ionako malo, te nam je masovni popis važan za naš kolektivni nacionalni život na Kosovu, jer od našeg broja će zavisiti i daljnja realizacija naših ustavnih i zakonskih prava u ovoj mladoj državi. Mi ovdje smo i čuvari našima u dijaspori njihovog 'doma'!
...
Muslimana nacionalno na popisu stanovništva 1981. godine je bilo oko 58.000. (Popis stanovništva iz 1991. nije priznat na Kosovu).

Svi Bošnjaci tako izjašnjeni u 2011. godini na popisu u Republici Kosovo, su isti ti Muslimani nacionalno iz 1981. godine, na prethodnom popisu iz 2011. g. samodeklarisani za bošnjačku nacionalnu odrednicu, što se pokazalo kao konstanta, zasebno u prizrenskoj općini (naselja u Župi, Podgoru i u gradu), te se naš narod nacionalno solidno etablirao i ovdje. Devet (9) procenta bošnjačkog stanovništva je u općini Prizren, što inače čini oko 60 procenta svih Bošnjaka u R. Kosovo.

Bošnjaci prizrenske općine sa Bošnjacima u općinama: Peć, Dragaš, Istok, Mitrovica, Priština, Leposavić, itd. čine jedinstvenu, drugu po broju, nevećinsku nacionalnu zajednicu u Republici Kosovo !
Na popisu 2011. je blizu 28.000 Bošnjaka a za bosanski maternji jezik je bilo izjašnjeno oko 30 hiljada ljudi ! To je kazana živa istina jer je bosansko govorno područje zapravo još brojnije!

Na popisu stanovnika se može iskazati uz maternji i drugi govorni jezik, te će nam biti čast od pripadnika drugih naroda koji bosanski upišu kao svoj drugi jezik!
... ...
Mi Bošnjaci, kao priznata nevećinska zajednica smo nacionalni, pravni i politički faktor u Republici Kosovo ! 
Imamo pravo na upotrebu bosanskog jezika i imamo nastavu na bosanskom jeziku u državnim školama na svim nivoima, a na nekoliko smjerova i na dva javna univerziteta, od 1999./2000. školske godine, po planu i programu Republike Kosovo.
... ... ...
Svi pokušaji manipulacija s našim ljudima, asimilatorski nasrtaji, negiranja i napadi na Bošnjake imaju za cilj smanjenje njihovog broja, a ukidanje nastave na bosanskom jeziku je prvo oružje svih negatora i asimilatora, zato što je ona glavni faktor očuvanja i jasni pokazatelj bošnjačkog identiteta! 

Podsjećamo da je popis iz 2011. godine obuhvatio samo prisutno stanovništvo na Kosovu, i to bez četiri općine na sjeveru Kosova u kojima su živjeli (i još žive) u znatnom broju i pripadnici bošnjačkog naroda!

Mi smo redovno računali da je naših Bošnjaka još 30-tak hiljada u dijaspori - sada vjerovatno i više - koji su državljani Republike Kosovo i imaju mnogo nekretnina i dio porodice i familiju ovdje. Zato je jako bitno da se na ovom popisu i naša dijaspora registrira. Tim prije što se popisuju i kuće, stanovi, itd.
... ... ... ...
Da Bog jedini pomogne nama Bošnjacima u Republici Kosovo i njenoj dijaspori da se sačuvamo od 'dušebrižnika' s raznih strana, tako što će nam prosvijetliti um spoznajom da sami sebi možemo najviše pomoći !
A sami sebi ćemo pomoći tako što ćemo se masovno (svi) registrirati na popisu stanovništva koji počinje sutra 5. aprila i traje preko mjesec dana, te ponoviti ono što smo (is)kazali i 2011. godine: 

- Bošnjak
- Bosanski jezik
- Islam