Iz mog ugla

Prije četiri godine, Kosovo i Srbija su bile veoma blizu potpisivanja istorijskog sporazuma. Danas smo bliži ratu nego dogovoru.

Administracija predsjednika Josepa Bidena i najmoćnije zemlјe Evrope, poput Njemačke i Ujedinjenog Kralјevstva, zvanično su započele rat sa Frankenštajnom koji su sami stvorili.

Prije četiri godine, kada je Kosovo napredovalo ka postizanju istorijskog sporazuma sa Srbijom, uz posredovanje izaslanika predsjednika Trumpa Richarda Grennela, propaganda koju su protiv ovog sporazuma vodile zapadne vlade ali i elementi Demokratske stranke , bio je brutalan i bizaran.

Ceo svijet se borio protiv Kovida, dok smo se na Kosovu mi spremali da se borimo jedni protiv drugih.

Na jednoj strani je bio predsjednik Kosova, Hashim Thaçi, koji je vjerovao u sporazum sa Srbijom, uz posredovanje Trumpa i Grennela, dok je na drugoj bio Albin Kurti, koji je pobjedio na izborima u novembru 2019. i koji se pretvorio u punomoćnika Josepha Borrella, Miroslava Lajčaka, Vlade Njemačke, Vlade Ujedinjenog Kralјevstva i određenih frakcija Demokratske stranke SAD.

Iz straha da bi sporazum između Kosova i Srbije pomogao Donaldu Trumpu da pobjedi na izborima, ovaj se pridružio premijeru Kurtiju kako bi sabotirao svaku mogućnost za dogovor u Bijeloj kući. Na pola puta bio sam među žrtvama ove propagande i lobiranja.

Kao posljedica toga, srećom nije bilo žrtava na ulici, ali je bilo dosta političkih žrtava. Predsjednik Hashim Thaçi je bio jedan od njih. Upravo usred političkog procesa, američki tužilac Jack Smith podneo je optužnicu protiv predsjednika Thaçia, u vrijeme dok je Hashim Thaçi putovao u Bijelu kuću. Miješanje je bilo zastrašujuće i bez presedana. Hashim Thaçi je bio deset hilјada metara iznad Zemlјe, kada je podignuta optužnica protiv njega.

Trenutno je Jack Smith tužilac koga je Bidenova administracija imenovala da vodi istragu o Donaldu Trumpu.

Hashim Thaçi nije bio jedina politička žrtva. Demokratski savez Kosova, koji je tada predvodio Isa Mustafa, dobio je udarac iznad i ispod pojasa, od međunarodne zajednice, jer je odlučio da izglasa smjenu Albina Kurtija sa vlasti, kako bi – međutim – bio potpisan sporazum u Bijeloj kući što je donelo priznanje nezavisnosti Kosova od strane Izraela, ali i bolјe odnose sa Sjedinjenim Državama.

Kao odgovoran političar, Isa Mustafa je odlučio da glasa za smjenu Kurtija, u trenutku kada je Trumpov izaslanik Richard Grennel izjavio da „Trumpova administracija više ne bi radila sa Kurtijem zbog njegovih destabilizujućih i jednostranih akcija“.

Da bi spasio državu, Mustafa je uništio sebe i svoju partiju.

Uklanjanje Kurtija je frustriralo zemlјe koje sam pomenuo gore. Ove zemlјe su preko svojih ambasadora i ovih političkih subjekata (gledam vas, američki liberali) naoštrile rogove Kurtiju, premijeru koji je smjenjen sa vlasti, i nastavili da udaraju po svim drugim političkim partijama na Kosovu.

U takvoj političkoj atmosferi, Kosovo se kretalo ka vanrednim izborima.

Kurti se javno pojavio u medijima optužujući Trumpa i Grennela da su ga uklonili sa vlasti. Pored toga, odlučio je da putem snimka izađe u javnost i pozove Albance u SAD da glasaju za Josepa Bidena na izborima. Ovo je bio prvi put u istoriji Kosova da je tako važna politička ličnost Kosova zauzela stav o unutrašnjem izboru najvažnijeg saveznika Kosova.

Većina tadašnjih diplomata koje sam upoznao bili su uvjereni da su već našli svog partnera na Kosovu za narednu deceniju.

Sa privedenim predsjednikom Thaçijem, sa rasparčanim Demokratskim savezom Kosova, Albin Kurti je svojim pokretom, koji je već pretvoren u svenarodni pokret, naterao zemlјu na izbore prije tačno tri godine.

Malo pre toga, on je takođe dobio opkladu na američke izbore. Nјegovi protivnici su izgubili, a pobjedio je Joseph Biden. Kosovo je politički prevrnuto kao nikada ranije. Politička partija je po prvi put osvojila preko 50% glasova.

Svi su bili srećni. Narod Kosova je bio srećan, nova američka administracija je bila srećna, vlade Njemačke i Velike Britanije su takođe bile srećne. Po mom mišlјenju, čak je i Vlada Srbije bila srećna. Svako iz različitih razloga.

Gdje smo sada?

Tačno tamo gdje smo bili prije četiri godine. Osim što je Kurti sada mnogo moćniji politički. Steroidi koje je ubrizgao Zapad učinili su da Kurti poraste sa 25% na preko 50%. Prije nekoliko dana u jednom kosovskom selu postavlјena mu je bronzana statua.

Administracija Josepha Bidena je strašno podbacila na Kosovu. Umjesto da nastave posao započet u Trumpovoj eri, imenovanjem specijalnog izaslanika za Kosovo i Srbiju, kako bi udarali dok je gvožđe vruće, oni su proces potpuno predali u ruke Evropske unije.

Recite mi koja je to najnovija kriza u svetu koju je posredovala i riješila Evropska unija, ekonomski mamut koji je, u najbolјem slučaju, prateći vokal Sjedinjenih Država, kada je riječ o spolјnoj politici.

Prije četiri godine činilo se da su Kosovo i Srbija veoma blizu istorijskog sporazuma. Danas se čini da su Kosovo i Srbija mnogo bliže ratu nego sporazumu. Posljednji pokušaji State departmenta da ubedi premijera Kurtija da ne preduzima jednostrane i nekoordinisane korake doživeli su fijasko. Kako je rekao podsekretar James O'Brien, njegov poslednji razgovor sa Kurtijem bio je veoma kratak. Osjeća se kao deja vu. Čak je i drugi Kurtijev razgovor sa drugim O'Brienom – Robertom O'Brienom, bivšim Trumpovim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost – bio veoma kratak.

Možda nije potrebno detalјnije elaborirati šta znači u takvim slučajevima kada telefonski poziv „traje veoma kratko“.

Tokom ove tri-četiri godine, Kosovo je izgubilo svaku priliku da mirnim putem završi razvod sa Srbijom. Uz to, Kosovo gubi i zapadne saveznike. Premijer Kurti je na posljednjem sastanku Savjeta bezbjednosti UN pretrpeo udarce svih saveznika Kosova, onih koji su pomogli da se naša zemlјa rodi.

Ono što se desilo za sve ovo vrijeme je veliki poraz Zapada, veliki poraz Kosova. Rusija i Srbija su jedini pobjednici. Rusija se nada da će proširiti sukob na druga žarišta u Evropi, dok Srbija ostvaruje svoj san – da okrene Kosovo i njegov narod protiv Zapada.

Piše za Nacionale: Berat Buzhala

Izvor: Nacionale/Kosovoonline