Iz mog ugla

Zašto je Kurtiju potrebna kriza? Da bi se stvorio okidač za vanredne izbore, možda. Ne možemo na vanredne izbore bez dobrog razloga. Politička kriza sa spoljnim akterom gdje ste viktimizovani od biračkog tijela. Kriza koja donosi i prednost na izborima, vrlo je specifičan okidač za vlast na vlasti.

Kurti jedva čeka epilog američkih izbora, mora da krene ranije. Umnogome se oporavila izolacija iz 2023. godine, gdje su najviše pomogli napad i autogol Srbije u Banjskoj sa 24. septembra. Vlada se od napada oporavila i postigla značajne uspjehe na sjeveru zemlje, već je izvukla maksimum koji je mogla da se oporavi, a pokretima na sjeveru posljednjih mjeseci izazvala je simpatije javnosti. Pokušao sam da otklonim posljednju veliku prepreku "mjerama EU" pred izlazak na izbore, ali to još nije bilo moguće.

Opozicija je, pak, propustila da međusobno sarađuje i organizuje se jer je više gledala na lične i partijske interese, možda se teren u ovakvim uslovima za vlast sada čini optimalnim za izbore, posebno u poređenju sa samim lošim imidžom i izolovanošću od 2023.

Čitao sam jutros reakcije SAD, EU i Njemačke o djelovanju vlasti u vezi sa paralelnim strukturama Srbije koje su za srpsku zajednicu na Kosovu. Postoji duboka koordinacija i reakcije su ujednačene sa svih strana. Zahtjevi imaju više veze sa kreiranjem politike nego sa politikom i diplomatijom.

Od njega se traži saradnja sa lokalnim građanima Kosova koji su pogođeni predmetnim akcijama. Vlada ima pravo na svoje postupke, ali su potrebne konsultacije i saradnja. Možda i pogrešno vrijeme, iako prave odluke. Vidjeti da postoji razlog zašto se Vlada Kosova ovako ponaša i ne sluša preporuke i reakcije SAD, EU i Njemačke. Kurti to ne radi bez svrhe. On može još više da eskalira situaciju u narednim danima i nedjeljama.

Prvi utisak je da su vanredni izbori blizu. Možda ih može doneti samo jedna osoba, Albin Kurti. Siguran sam da ću analizirati najpogodniji trenutak koji njemu i njegovoj stranci odgovara za izlazak na izbore Albin Kurti je imao slabu vladu. To ne znači da je loš političar, jednostavno nije menadžer i da mu više odgovara mjesto predsjednika nego premijera. Ali Kurti je rekao da ima samo jednu zlatnu kartu da nadoknadi slabu vlast: Sjever, Dijalog, Srbija. Ovo su glavne prednosti Kurtija u poređenju sa lošim upravljanjem. I on koristi ove prednosti i pretvara ih u ključna pitanja i agende koje će mu koristiti na sljedećim izborima.

Piše: Shenol Muharremi, ekspert za evropske integracije

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic