Finansirao i organizovao teroristički napad

Daniel Serwer, stručnjak za politička dešavanja na Zapadnom Balkanu, ponovo je prokomentarisao odnose između Kosova i Srbije, nedavne događaje i napad na Banjsku 24. septembra. On tvrdi da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić finansirao i organizovao teroristički napad na sjeveru Kosova.

Serwer je napisao na blogu peacefare.net da Vašington i Brisel znaju za ove tvrdnje, ali da ne reaguju kako bi pustili Vučića da ode bez kazne koju zaslužuje.

"Predsjednik Vučić je finansirao, podržao i organizovao teroristički napad 24. septembra. Kosovska policija, koju je EU željela (i još uvijek želi) da se povuče sa sjevera Kosova, profesionalno je reagovala, ubila trojicu napadača i spriječila gore. Vašington i Brisel to znaju, ali ne žele da to kažu. Oni radije dopuštaju Vučiću da ode bez zaslužene kazne", napisao je Serwer, dodajući da SAD i EU "dopuštaju Vučiću da izbjegne odgovornost za nepravedne i lažne izbore u Beogradu 27. decembra".

Evropski parlament je, prema Serweru, pozvao na formiranje istražne komisije. Međutim, Evropska komisija, Savjet i većina članica EU drže jezik za zubima o izborima koji ne bi bili održani ni u jednoj zemlji EU.

"Ne pridaju dovoljno pažnje relativno slobodnim i poštenim izborima koji su se dogodili posljednjih godina na Kosovu, uključujući dva para izbora koji su doveli Kurtija na vlast. Ne razumijem zašto ne vide zlo, ne čuju zlo, ne govore o zlu u pristupu srpskog predsjednika, koji 'zemlju kandidata za EU ​​približava Rusiji i Kini'", navodi Serwer.

"Mnogi kažu da je faktor municija kojom Srbija snabdjeva Ukrajinu. Ali Beograd vjerovatno šalje u Moskvu isto toliko municije ili drugih vojnih zaliha koliko i Kijevu. Podrška 'stabilnosti' je još jedno moguće objašnjenje. Ali Vučić nema stabilnu opoziciju, ni na liberalno-demokratskoj strani srpske politike, ni na etničko-nacionalističkoj strani. Problem Srbije je nedostatak političke konkurencije, a ne njen višak. On je destabilizujuća snaga i u politici svoje zemlje i u odnosima sa susjedima", kaže on.

Serwer dodaje da je nedostatak međunarodnih političkih ovlašćenja još jedno objašnjenje.

"Pregovarač EU Miroslav Lajčak je iscrpljen i 'na kraju konopa'. Dijalog koji je vodio više od tri i po godine je istekao. Beograd je više puta odbio da potpiše postignute navodno 'pravno obavezne' sporazume. On je juče odbio da ih potpiše u Savjetu bezbednosti. Bez stvarnog napretka u de facto, ako ne i de jure, priznanju, Priština odbija da stvori Asocijaciju opština sa srpskom većinom koju su Lajčak i američki pregovarač Gabriel Escobar nerazumno postavili kao glavni prioritet", kaže Serwer.

On se nada da će stvari krenuti na bolje sa pomoćnikom državnog sekretara Jimom O'Brienom na čelu.

"Bio je otvoren prema Bošnjacima, ali nije jasno da li je spreman da razgovara sa Vučićem o srpskim izborima, dijalogu sa Prištinom, terorističkom napadu u Beogradu 24. septembra ili kidnapovanju trojice policajaca na teritoriji Kosova. Jim prepoznaje teškoće svakog političkog rješenja i pokušava da usmjeri svoje napore u ekonomskom pravcu, nadajući se da će zaobići pitanje priznanja“.

Takođe, između ostalog, rekao je da je Vučić sve ozbiljniji u nastojanju da iredentističkim i samoviktimističkim tvrdnjama u ime građana Srbije destabilizuje susjedne zemlje.

"Rusi će to gurati u tom pravcu, da odjekuju i pojačaju svoje pretenzije u Ukrajini. Atmosfera u Bosni, Crnoj Gori i na Kosovu je sve napetija”, napisao je on i dodao da neće biti potrebno mnogo truda da se izazove nestabilnost u tri zemlje.

"Onda da opravdaju kretanje srpskih tenkova da zaštite lokalno srpsko stanovništvo od lažnih glasina o etničkom čišćenju i genocidu. Domaću srpsku scenu Vučić može da iskoristi za promociju nasilja. Njegove snage bezbjednosti su hapsile i tukle protivnike koji se usuđuju da se izvinjavaju za srpske zločine 1990-ih, čak su položili cvijeće i na grob mlade djevojke koju su ubile srpske snage na Kosovu. Obuka zastrašuje srpsku opoziciju i osigurava da ona neće odustati od tvrdokornog srpskog nacionalizma na Kosovu. Ionako je očigledno sklon tome, ali Vučić želi da se pobrine da nikome ne padne na pamet da prizna greške iz Miloševićeve ere. Kao ministar informisanja tada je bio glavni stub tog režima“, istakao je Serwer. 

On je pokazao neke korake koji, prema njegovim riječima, treba preduzeti, navodeći da je pravi pristup prema ovoj situaciji prepoznati neuspjeh i promijeniti politiku.

"Mislio sam da bi Vučić, kada je prvi put došao na vlast, mogao da bude čovjek koji će Srbiju povesti u demokratskom pravcu. On je izabrao da ne bude. Umjesto toga, odlučio je da se ne druži sa Zapadom, već da sklopi savez sa Istokom“.

"Vrijeme je da to prozovemo, jasno i glasno. SAD moraju da insistiraju na privođenju pravdi počinilaca 24. septembra na Kosovu. Kao što je Evropski parlament predložio, EU bi trebalo da prekine izdašno finansiranje napora Srbije da se pripremi za članstvo do novih izbora, barem u Beogradu. Dijalog bi trebalo ponovo da se fokusira na ekonomska pitanja koja O'Brien preferira. EU i SAD moraju da prozovu korupciju na visokom nivou u Beogradu“.

Serwer je takođe rekao da bi EU trebalo da ukloni kaznene mjere koje je uvela Kosovu i prihvati svoje napore protiv korupcije.

"Ovo bi bila balkanska politika dostojna tvrdnji predsjednika Bidena da podržava demokratiju“, zaključio je Daniel Serwer, ekspert za politička dešavanja na Balkanu.