Lični stav

Ustavni sud ima još dvije nedjelje da donese odluku, ali može da je odloži i za drugi put, kao što je to učinio sa pitanjem Zakona o platama. U međuvremenu, pritisak na sud će se povećati, bilo sa Thaçijevim konferencijama za štampu, bilo sa protestima za vrijeme socijalnog distanciranja koji se s vremena na vrijeme održavaju na trgu.

Korona ulazi u svoju drugu fazu, nakon dva puna mjeseca karantina i njege. Čak i krajem ove nedjelje smo ispod hiljadu zvanično potvrđenih slučajeva, procenat oporavljenih je preko 73 odsto, dok je broj umrlih dostigao 29.

Jedan od specijalista za zarazne bolesti koji je uključen od početka pandemije na klinici, prokomentarisao je kako pandemija može da traje oko 80 dana, a zatim će vrijeme smanjiti intenzitet. Ali to nikako ne znači da je opasnost prošla. Umjesto toga, treba se pripremiti za drugi talas - kad god bi se mogao pojaviti tokom godine.

Možda je prerano radovati se tome da bi se stvari mogle kretati naprijed, posebno u našoj već devastiranoj ekonomiji. Možda zato što se Kosovo suočava sa dva virusa već dva mjeseca i trebaće još dvije nedjelje da se zna koliko je uticaj virusa Hashim na Ustavni sud.

Emisija za zabavu

Poslije dvonedjeljne pauze, predsjednik se pojavio na konferenciji za novinare. Izašao je da zahtjeva odgovornost od „grupe Kurti“, kako je nazvao, za samoubistvo mladića iz Gnjilana u studentskom domu prije dvije nedjelje.

Još nema zvaničnog izvještaja o tome kako se ovaj mladić vratio iz Njemačke ili zašto je, nakon jednog dana u spavaonici, odlučio da skoči sa sprata. Konjufca je rekao da je Lutfi Haziri intervenisao kod ambasadora Cufaja zbog povratka mladića i da su prateća dokumenta ovog dječaka stigla dan nakon događaja. Konjufca je rekao da je dječak na aerodromu izjavio da nema zdravstvenih problema i kao rezultat toga poslat je u karantin.

Najveće zlo u ovom slučaju je što je život izgubljen. Drugo zlo je što vlada ne izlazi sa izvještajem o slučaju kako bi razjasnila okolnosti njegovog povratka i smještaja u spavaonicu. I da dokažemo odgovornost, čak i krivičnu ako postoji.

Direktna posljedica nedostatka takvog izvještaja je cirkus u organizaciji Thaçija, koji očigledno preuzima ulogu sudije i zahtjeva otpuštanje nakon što je optužio članove vlade. Jednostavnije je bilo da iz moralnih razloga ograniči zahtjev za ostavkom.

Štaviše, kao "simbol jedinstva" pokazao je nepoštovanje Ustava, ne pominjući vladu kao takvu, do nove odluke Ustava, već je nazvao "Kurtijevom grupom". Za zabavu, naravno.

Na istoj konferenciji za štampu pitaju ga zašto krši karantin i zašto posjećuje hotel, znajući da bi morao da ostane zaključan. Ali, stvar je u tome što ove mjere nisu proglašene neustavnim kada su po drugi put preduzete posebne odluke za cijelu opštinu - stoga je Thaçi u stvari prekršio zakon. Štaviše, na toj konferenciji rekao je da slijedi preporuke Instituta za javno zdravlje.

Ali nije iznenađujuće, čovjek koji sistematski laže misli da laže cio svijet i da svako vjeruje u njegove laži.

Pritisak

Dakle, ova jučerašnja konferencija ustvari je pritisak javnosti i prezirna propaganda protiv predstavnika vlade. To je ujedno i izbjegavanje pažnje od nereda u kome nas je upoznao sa svojim neznanjem i arogantnošću kada je odlučio da pregovara s Vučićem. Činjenica da su djela složena, komplikovana, skrivena i s repovima dokazuje naslov članka objavljenog prošle nedjelje: Rusija ostavlja otvorenu mogućnost podjele Kosova.

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko rekao je da konačno rješenje kosovskog pitanja treba da odredi Savjet bezbjednosti UN usvajanjem nove rezolucije, koja bi zamjenila Rezoluciju 1244. Upitan o mogućnosti da bi Rusija zvanično bila uključena u pregovore između Srbije i Kosova, rekao je da je "prije svega potreban poziv iz Beograda".

Naravno, Rusija ne miruje, niti Srbija koja igra igru maestralno - podiže se i ne ruši odnose sa Evropom i dobija podršku Rusije, Kine i arapskih država po potrebi. I na Kosovu se ruši vlade u vrijeme pandemije i za ovaj posao se angažuje LDK, tačnije predstavnici te linije koja je za šefa države izabrala Hashima Thaçija.

A kad bolje razmislim, oni koji su Thaçija izabrali za predsjednika nisu oni koji imaju veliki problem stvaranja vlade sa predstavnicima stranaka koji su zadržali vlast u prethodnoj vladi. Sa onima koji su plaćali "stručnjaku" čak šest hiljada eura mesečno, oni su zloupotrebili tendere za spomen-djela i zloupotrebili javni novac dajući ga određenim nevladinim organizacijama i nekim uzaludnim organizacijama Rexhepa Hotija. Da ne spominjemo katastrofu u obrazovanju i infrastrukturi, gdje je budžet ostavljen prazan, kao i rezervni fond.

Razgovori između LDK-a i potencijalnih budućih koalicionih partnera se nastavljaju, a rascep koji se pojavljuje pokazuje pomak stava LDK-a o mnogim tačkama koje su mu bile dio programa do prije gotovo dva mjeseca. Naravno, promjena stava ne ukazuje na doslijednost. Takođe ne ukazuje na iskrenost. Pokazuje interes.

A interes LDK je da preuzme premijersku funkciju upravo sada i izbjegne izbore - nadajući se da Ustav neće Thaçijevu deklaraciju proglasiti neustavnom za Hotijevo imenovanje za premijera. Budući da sama LDK zna da je raspuštanjem koalicije sa Samoopredjeljenjem izgubila podršku onih koji su joj vjerovali kada su rekli BESO.

                                                              * * *

Ustavni sud ima još dvije nedjelje da donese odluku, ali može i da odloži odluku za drugi put, kao što je to učinio sa pitanjem Zakona o platama. U međuvremenu, pritisak na sud će se povećati, bilo sa Thaçijevim konferencijama za štampu, bilo sa protestima za vrijeme socijalnog distanciranja koji se s vremena na vrijeme održavaju na trgu.

Vlada kaže da su protesti pravo građana i da ih neće ometati, ali takođe kažu da nisu oni pozvali na proteste.

Ali neka vlada ne zaboravi da građani imaju i druge stranke, koje takođe mogu izaći u znak protesta da se suprotstave ovim protestima.

A tu su i ostali građani, koji nemaju stranku i kojima je dosadno sa politikom uopšte i posebno u vremenu virusa. Čak i ako izađu na protest, sve što će se postići je da se virus ponovo aktivira prije nego bilo gdje drugde u svijetu.

Čekamo i vidjećemo.

Piše: Flaka Surroi, Koha
Izvor: Koha ditore/KosovoOnline