Dosljednost

Analitičar Gani Qari kaže da, ako EU želi konačan sporazum između Kosova i Srbije, onda ne može da insistira na formiranju ZSO, već mora da zahtjeva implementaciju Sporazuma iz Brisela i Aneksa dogovorenog u Ohridu, piše Bota sot.

"Ako Evropska unija zaista želi da bude dosljedna, onda od Kosova i Srbije treba da traži implementaciju sporazuma u cjelini a ne samo formiranje ZSO”, kaže Qari.

Dodaje da ne bi trebalo da bude dodatnih pritiska na Kosovo.

„Ono što je vrijedno istaći u ovim odlučujućim trenucima, kao najvažnije za Kosovo, jeste činjenica da Kosovu ne trebaju novi pritisci, jer je to zaista veoma bolno i potpuno nepravedno. Tokom 13 godina dijaloga sa Srbijom, za svakih pola koraka koji Kosovo namerava da učini, EU, SAD i međunarodni faktor ga sve oštrije kažnjavaju”, dodaje.

Ističe da je krajnje vrijeme da se od Srbije traži da hitno izbaci Kosovo iz preambule svog Ustava.

“Krajnje je vrijeme da se zatraže ustupci i od srpske strane, počevši od hitnog izbacivanja Kosova iz preambule srpskog ustava, u kojem se i nakon nezavisnosti pojavljuje kao dio Srbije, da traži priznanje Kosova i da zaustavi svako miješanje Srbije u unutrašnje stvari i pitanja državnog uređenja Kosova“, ističe on.

Kako navodi, jedini način da se normalizuje odnos sa Srbijom je međusobno priznanje.

„Samo bi pritisak od strane međunarodnog faktora dao opipljive rezultate, kako bi došlo do konačnog dogovora Kosova i Srbije, uz obostrano priznanje čime bi se povratila bezbednost i garantovao dugoročni mir u regionu”, kaže on.

U suprotnom, dodaje, svaki manjkaviji sporazum od ovog ne bi riješio problem u potpunosti.

"Pitanje Kosova i Srbije bi ostalo na pola puta, sa kojeg bi Srbija, prije ili kasnije, mogla da preuzme okidač za nove teritorijalne sukobe u regionu i vojnu agresiju, za okupaciju najvitalnijih delova Kosova, bez kojih naša zemlja neće moći da opstane kao država, što ne bi smeo da dozvoli međunarodni faktor, ako zaista razmišlja o konačnom rješenju”, zaključio je Qari.

Izvor: Kosovo Online/Bota Sot