STJENOVITI PEJZAŽ

Nagrade Wallpaper* Design za 2023. godinu za najljepšu privatnu kuću na svijetu dodijeljene su, a pobijedilo je zdanje Desert Palisades, koje oduzima dah ljepotom. Nalazi se u naselju Palm Springs u Kaliforniji.

Arhitekte Woods+Dangaran oslanjale su se na kalifornijsko nasljeđe iz sredine prošlog stoljeća, ali su cijeli dizajn oplemenili modernim notama i u sve utkali i potrebe i sklonosti vlasnika.

Smještena u sušnom stjenovitom pejzažu, kuća je pravi primjer osvježavajuće minimalističke arhitekture koji samouvjereno viri iz kamenja i kaktusa.

Za kuću kažu da je odličan spoj starog i novog i da je u pitanju idealna destinacija za bijeg od urbanog okruženja.

U isto vrijeme, ona je uređena za svakodnevni život jedne porodice ili pak za odmor, uz svu udobnost koju nudi.

- Cilj je bio da unutrašnjost kuće bude poput pustinje, sa nijansama prljavo roze, bojama pijeska, smeđom, tamnijim zelenim tonovima, a sve kako bi se stvorila prigušena paleta koja se stapa sa pustinjskim terenom – objasnile su arhitekte, prenosi wallpaper.com.

Kuća je izrađena u jednom nivou, otvarajući se ka pejzažu kroz zastakljene zidove. Stakleni dijelovi se smjenjuju sa karakterističnim patiniranim mesingom na fasadi, koji čini da zgrada svjetluca iz daljine.

Ima četiri spavaće sobe, nekoliko kupatila i veliki prostor za boravak. Bazen i popločana terasa idealni su za zabave na otvorenom.

Izvor: Faktor/wallpaper.com