NEMOJTE IH ZANEMARIVATI

Znamo da bismo trebali oprati suđe, usisati tepihe i obrisati kuhinjski pod, ali neke stvari tokom čišćenja obično zanemarimo. Možda je to zato što smo zauzeti, nismo sigurni kako očistiti te predmete ili potajno ne želimo očistiti kantu za smeće. No, to nije opravdanje za zanemarivanjem nekih prostora.

Stručnjaci za čišćenje podijelili su šta ljudi najčešće izbjegavaju čistiti, a zapravo bi ih trebali češće održavati. Stoga, oni nude savjete koji će vam pomoći da svoj dom dovedete u red.

Jastuci

Plahte i jastučnice sigurno perete redovito, ali kada ste posljednji put oprali jastuke? Vjerovatno je prošlo previše vremena otkako ste posljednji put prali jastuke i pokrivače. Redovito pranje jastuka je važno zato što oni skupljaju prašinu, bakterije i znoj s vašeg tijela.

Predsjednica Molly Maid-a Marla Mock kaže da biste jastuke trebali prati dva puta godišnje. Ako živite u toplijim krajevima, povećajte tu preporuku na svaka tri mjeseca. Neki se jastuci, poput onih od pjene, ne mogu prati u mašini. Srećom, svaka vrsta jastuka, od perja preko poliestera do pjene, može se prati ručno.

Podovi ispod namještaja

Usisavanje i brisanje podova često je na popisu kućanskih poslova. No, mnogi zanemaruju dijelove koji se nalaze ispod namještaja. Kako navodi Marla Mock dovoljno je jednom mjesečno da očistite pod ispod namještaja. Ako imate drvene podove ili pločice, možete koristiti krpu za prašinu s dugom drškom, ali za područja s tepihom trebali biste koristiti usisivač.

Posuda za escajg

Bez obzira na činjenicu da u njoj ostavljate čist pribor za jelo, u ovoj posudi vrlo često možete naći razne ostatke hrane i prašine. Zato je dovoljno da jednom mjesečno izvadite sav pribori iz posude i izbacite ostatke. Posudu potom očistite s mješavinom bijelog octa i vode.

Daljinski upravljač

Daljinski upravljač je predmet kojeg gotovo svi ukućani koriste i to ga čini jednim od najzaraženijim predmetom u kući. Jednom sedmično obrišite daljinski upravljač maramicama za dezinfekciju kako biste ubili klice, posebno tokom sezone prehlada i gripa.

Kante za smeće

Čak i ako marljivo iznosite smeće, kuhinjske kante za smeće nekako uvijek smrde i ostanu prljave. Vreće se paraju, umaci se prelijevaju preko stranica i vaše kante za smeće su u neredu htjeli vi to ili ne, morate ih očistiti. Dovoljno je da ih barem jednom mjesečno temeljito očistite.