Savjetnik u Ministarstvu za dijasporu

Ćerim Bajrami, savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova i dijaspore, izjavio je za Gazetu Express da ga je danas ispred njegove kuće fizički napala, kako je rekao, njemu nepoznata osoba stara oko 35 godina. Slučaj je prijavio i policiji.

Bajrami je rekao da je zadobio teške tjelesne povrede i da je bio na pružanju ljekarske pomoći oko sat i pol.

"Prijavio sam slučaj policiji, prije pet minuta sam izašao iz Policijske stanice u Prizrenu. Bio sam na Hitnoj sat i pol, imam dosta tjelesnih povreda”, rekao je Bajrami za Express.

Rekao je da ne poznaje napadača, a dodao da ga je dobio udarac šakom u nos i još jedan u predjelu lijevog oka, “prilično jak udarac”, kazao je.

„Ne poznajem osobu, bio je momak od 35 godina, provocirao je sa grupom djece ispred našeg dvorišta. Živimo sa bratom u kući u Prizrenu. U blizini je takozvani vehabijski centar. Gotovo svaki dan imamo provokacije od njih, djeca se svakodnevno igraju ispred našeg dvorišta, opstruiraju nas”, rekao je Bajrami za list Express.

"Provociraju nas svaki dan", rekao je.

Prema njegovim riječima, lopta kojom su se djeca igrala pala je u njegovo dvorište i on i njegova porodica su tražili da ne igraju u blizini njihove kuće.

"Lopta je pala u naše dvorište i nasilno je pokušao da uzme loptu, a i kćerka mu je takođe rekla da ne igra ovdje. Čuo sam nešto, rekao sam ćerki da odmah pozove policiju, izašao sam u dvorište... Ćerka je pozvala policiju, izašao sam u dvorište da sačekam policiju, on je odveo djecu dolje u centar gdje su vehabije. Udaljeni su oko 30 metara. Kad me je vidio došao je i rekao mi da će snimati, snimao je i bratovu suprugu i kuću. Rekao sam mu da ode, idi dolje, a on je udarcima zauzeo poziciju, pokušao sam da se odbranim, nisam imao mogućnost, udario me je po lijevoj strani, povredio mi nos...”, rekao je.

"Policija je izašla na lice mjesta", zaključio je on.

Portparol policije za region Prizrena, Shaqir Bytyqi, potvrdio je slučaj za Gazetu Express.

"Slučaj napada prijavljen je 29.02.2024. godine oko 16:00 časova u Prizrenu. Nakon verbalnog sukoba između osumnjičenog i oštećenog, osumnjičeni je žrtvu udario šakom i u ovom slučaju mu je nanio povrede nosa. Policija se bavi ovim slučajem. Došlo je do toga jer su osumnjičeni i još neki igrali loptom dok ih je žrtva zamolila da zaustave igru i da ih ne ometaju", rekao je Bytyqi za Express.

I Demokratska Stranka Bošnjaka osudila je napad na Ćerima Bajrami, savjetnika u Ministarstvu vanjskih poslova i dijaspore
 
"Danas je fizički napadnut savjetnik Ministarstva za dijasporu Ćerim Bajrami, ispred njegove kuće.
Demokratska stranka Bošnjaka Koalicije Vakat, s najdubljim ogorčenjem, osuđuje ovaj kukavički čin nasilja koji se dogodio nad gospodinom Bajramijem. Smatramo da je fizički napad na bilo kojeg pojedinca, bez obzira na njihovu poziciju ili uvjerenja, potpuno neprihvatljiv i u potpunoj suprotnosti s našim temeljnim ljudskim vrijednostima.

Takvi napadi ne samo da ugrožavaju pojedinca koji je meta napada, već i narušavaju osnovna ljudska prava te predstavljaju direktnu prijetnju našim vrijednostima zajednice. Stoga je imperativ da pravosudne institucije hitno reaguju i poduzmu sve potrebne korake kako bi počinitelji ovog gnusnog čina bili privedeni pravdi.

Izražavamo iskrenu nadu u brz oporavak gospodina Bajramija i stojimo uz njega kao simbol podrške miru, toleranciji i zaštiti ljudskih prava. Nastavit ćemo se aktivno zalagati za promicanje kulture dijaloga, poštovanja različitosti i suzbijanja svakog oblika nasilja u našem društvu", sto u objavi koju je potpisao Rasim Demiri - predsjednik DSB-a na društvenoj mreži Facebook.