Potpredsjednica PDK

Potpredsjednica PDK Vlora Çitaku rekla je da je premijer Albin Kurti narušio ugled Kosova na međunarodnom planu donošenjem jednostranih odluka u okviru dijaloga sa Srbijom, zbog čega će njegov Pokret Samoopredjeljenje, kako ocjenjuje, poslije parlamentarnih izbora biti dio opozicije, prenosi Reporteri.

Çitaku je, govoreći o koalicionom partnerstvu sa drugim strankama, naglasila da PDK nema "crvene linije", ali da će teško "naći zajednički jezik" sa Samoopredjeljenjem.

"Smatramo da sa Pokretom Samoopredjeljenje teško možemo da realizujemo naš plan, ali treba da se liši ovih teških isključivih, a ponekad čak i pogubnih uslova", rekla je Çitaku dodajući da koalicija PDK-Samoopredjeljenje u Gnjilanu i Podujevu ne funkcioniše i ne daje rezultate.

Izrazila je uvjerenje da će Samoopredjeljenje biti u opoziciji na sljedećim izborima, a da će kandidat ispred njene stranke Bedri Hamza biti budući premijer Kosova.

"Ovo govorim sa potpunom sigurnošću, a ne sa arogancijom. Vjerujem ne samo zbog političke intuicije, već i zbog merenja na terenu, da će Bedri Hamza biti premijer Kosova, uvjerena sam", poručila je ona.

Smatra da će rezultat opštih izbora, kao i rezultat lokalnih izbora za mnoge biti iznenađenje.

Konstatuje da je opozicija uopšte, ne samo PDK, nepravedno kritikovana. Prema njenim riječima, opozicija se trenutno zalaže da Kosovo spase od aktuelnog premijera Albina Kurtija.

"Ova opozicija, koja je često bila nepravedno kritikovana, svojim inicijativama upućenim Ustavnom sudu, uspjela je da spase Kosovo od autoritarnih i totalitarnih tendencija premijera Albina Kurtija", ukazala je Çitaku.

Ocjenjuje da je Kurti prekršio svako obećanje i izneverio interese Kosova napominjući da su njegove akcije u Briselu u okviru dijaloga sa Srbijom jednostrane.

Negirala je da je PDK Kurtiju "ostavila vruć krompir u rukama", već da je aktuelna vlada, kako kaže, narušila ugled Kosova na međunarodnom planu i poremetila odnose sa saveznicima.

"Istina je da je neodgovorno, avanturističko ponašanje premijera Kurtija dovelo i do pomračenja i smanjenja ambicija naših saveznika. Došlo je do strašnog pogrešnog tumačenja novog geopolitičkog konteksta nakon ruske intervencije u Ukrajini", zaključila je Çitaku.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri