Zabrinjavajuće

Predsjednik Novog saveza Kosova (AKR) Behgjet Pacolli ukazao je da su izvještaji State departmenta i Freedom housa dokaz da je Kosovo uronjeno u krug sistemske korupcije, a da vlada ne preduzima nikakve korake u rješavanju tog pitanja, prenosi Front onlajn.

"Nedostatak opipljivog napretka u borbi protiv korupcije naglašava zabrinjavajući nesklad između retorike vlade i njenih postupaka. Uprkos obećanjima o reformama, primećeno je nekoliko fundamentalnih promena, ostavljajući Kosovo uronjeno u ciklus sistemske korupcije", rekao je Pacolli.

Ocjenio je da ta dva izvještaja pokazuju hitnu potrebu za radikalnim akcijama u sprečavanju korupcije na Kosovu.

"Kritičke procjene koje su date u izveštajima State departmenta i Freedom housa naglašavaju hitnu potrebu za radikalnom akcijom za rješavanje raširene korupcije koja prožima politički pejzaž Kosova. Dok vlada možda izbjegava borbu protiv korupcije u njoj, realnost na terenu govori da je to neophodno", rekao je on.

Problem se, ukazuje, proteže dalje od jednostavnih zakonskih nedostataka, što je pokazatelj šireg sistemskog prihvatanja korupcije u okviru aktuelnog političkog establišmenta.

"Ova normalizacija koruptivnih praksi erodira same temelje demokratije i podriva povjerenje javnosti u vladine institucije", konstatovao je Pacolli.

Moraju, smatra, postojati zajednički napori da se da prioritet antikorupcijskim merama i da se oni koji se bave koruptivnim aktivnostima pozivaju na odgovornost.

Pojašnjava da to podrazumijeva ne samo zakonodavnu reformu, već i stvarnu posvećenost političkih lidera da budu primjer i podrže principe transparentnosti i odgovornosti.

"Dok se takve mjere ne primjene, Kosovo će nastaviti da trpi razorne posljedice nekontrolisane korupcije", zaključio je Pacolli.

Izvor: Kosovo online/Front online