Određeni uvjeti

Njemački parlament (Bundestag) danas odlučuje o reformi kojom vlada želi omogućiti brže dobivanje njemačkog državljanstva pod određenim uvjetima.

Ovo su glavne tačke predloženog nacrta zakona:

Rok za dobijanje državljanstva

Stranci koji žele njemačko državljanstvo trenutno ga mogu dobiti najranije nakon osam godina legalnog boravka u zemlji. Taj bi rok trebao biti skraćen na pet godina, a kod "posebnih dostignuća u integraciji" na tri godine. Pod "dostignućima" se podrazumijevaju dobro poznavanje njemačkog jezika, dobrovoljni socijalni angažman ili vrlo dobri rezultati u školi ili na radnom mjestu.

Dvostruko državljanstvo

Migranticama i migrantima ubuduće bi načelno trebalo biti omogućeno posjedovanje dvostrukog državljanstva. Do sada su se podnositelji zahtjeva za dobijanje njemačkog pasoša najprije morali odreći svog dotadašnjeg državljanstva. To se ne odnosi na državljanke i državljane drugih članica EU-a i Švicarske, koji već sada mogu imati dva državljanstva.

Njemačko državljanstvo za djecu

Djeca stranih roditelja rođena u Njemačkoj ubuduće bi trebala bezuvjetno dobiti njemačko državljanstvo ako najmanje jedan roditelj u Njemačkoj legalno živi duže od pet godina. Trenutno taj rok iznosi osam godina. Načelno bi djeca rođena u Njemačkoj trebala dobiti i njemačko i državljanstvo svojih roditelja te bi trajno mogla zadržati oba.

Znanje njemačkog jezika

No brže dobijanje državljanstva bi i ubuduće trebalo biti povezano s ispunjavanjem nekoliko uvjeta. Stranci koji žele dobiti njemački pasoš moraju podnijeti dokaze o dobroj integraciji i dobrom znanju jezika. Iznimke vrijede samo za članove porodice tzv. gastarbajterske generacije koji često u Njemačkoj žive decenijama. Oni ne moraju polagati test za dobijanje državljanstva i test znanja njemačkog jezika.

Troškovi života

Uvjet za dobijanje državljanstva je i mogućnost migrantica i migranata da snose troškove svog života u Njemačkoj, kao i troškove uzdržavanja članova porodice. I od ovog pravila bi bili izuzeti gastarbajteri koji su nakon 1947. došli u Njemačku, kao i prijašnji tzv. "ugovorni radnici" iz DDR-a.

Izjašnjavanje za Temeljni zakon (Ustav)

Za dobijanje njemačkog pasoša strankinje i stranci se, kao i do sada, trebaju izjasniti da poštuju slobodarsko-demokratski temeljni poredak sadržan u Ustavu. U Nacrtu zakona piše da s Ustavom zagarantovanim zaštitom ljudskog dostojanstva nisu u skladu "antisemitske i rasističke radnje, kao i one usmjerene protiv spola ili seksualne orijentacije ili druge radnje motivirane prezirom prema ljudima".

Izjašnjavanje protiv antisemitizma

To izjašnjavanje bi, prema planovima vlade, ubuduće trebalo biti prošireno. Pozadina toga su, među ostalim, djelimično antisemitski protesti na njemačkim ulicama nakon napada terorističke milicije Hamas na Izrael. Tako bi ubuduće tražitelji njemačkog državljanstva morali podržati "posebnu historijsku odgovornost Njemačke za nacionalsocijalističku vladavinu nepravde i njene posljedice, posebno za zaštitu židovskog života". A zbog ruskog napada na Ukrajinu posebno će biti upozoreno na "zabranu vođenja napadačkog rata". Držanje suprotno tim zahtjevima trebalo bi onemogućiti dobijanje njemačkog državljanstva.

Oduzimanje njemačkog državljanstva

Osobama koje potječu iz inostranstva njemački pasoš može biti oduzet u roku 10 godina zbog grube prevare ili davanja lažnih podataka. Reforma predviđa i oduzimanje državljanstva u slučaju lažne izjave o podršci slobodarsko-demokratskom ustavnom poretku.

Ako Bundestag usvoji ovaj nacrt zakona, on bi mogao stupiti na snagu već u aprilu. Prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova, u Njemačkoj trenutno živi oko 12 miliona stranih državljana, od kojih oko 5,3 miliona boravi u zemlji najmanje 10 godina.

Faktor/DW