Građanska i politička prava

Aktivista Socijaldemokratske partije Kosova Lisjan Perolli saopštio je da, prema statistikama međunarodnih organizacija, oko 10 odsto stanovništva na Kosovu pripada LGBTK+ zajednici.

"Ovo društvo nije bilo spremno da otvori ovu diskusiju i jako je dobro što se sada otvara. I neka vide da smo mi kao društvo neravnopravni, jer prema statistikama raznih međunarodnih organizacija, oko 10 odsto našeg stanovništva pripada LGBTK+ zajednici. Dakle, kršimo pravo nekih pojedinaca da ne žive ravnopravno sa nama ostalima u smislu stvaranja porodice i braka između dvoje ljudi koji se zaljubljuju", naveo je on na TV Dukagjini.

Perolli je naglasio da je glavno pitanje poštovanje ljudskih prava, kao i sadržaj međunarodnog sporazuma o građanskim i političkim pravima.

"Jer na kraju krajeva, ono o čemu se ovde govori, ono što traži građanski zakonik i ono što traže LGBT organizacije jeste poštovanje ljudskih prava i međunarodnog sporazuma o građanskim i političkim pravima. Oni su zapisani u međunarodnim dokumentima koje je Kosovo usvojilo“, izjavio je aktivista SDP.