Poslanik u Bundestagu

Njemački poslanik Christian Petry iz vladajuće Socijaldemokratske partije, koji je zajedno sa poslanikom Zelene stranke Borisom Mijatovićem prije dvijee sedmice boravio u kratkoj posjeti Prištini, imao je poseban sastanak sa premijerom Albinom Kurtijem, prenosi Indeksonline.

"Razgovarali smo i o procesu ‘Otvoreni Balkan’. Veoma je važno razumijeti poziciju Kosova i Kurtijevo mišljenje. Međutim, ovo je stvar unutrašnje organizacije. Ali mi, kao njemački političari, imamo interes da ne stvaramo strukture koje otežavaju približavanje Evropi. Ali obje inicijative se mogu pozitivno iskoristiti i to je bio predmet našeg razgovora", rekao je Petry.

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, zvanični Berlin je upravo iskristalisao svoje stavove.

"Mi kažemo ‘ne’ promjeni granica. Mi kažemo ‘da’ stabilnim državnim strukturama, posebno za međunarodno priznanje. Kosovo nisu prihvatile sve zemlje članice EU, s tim u vezi kontaktiramo razne stranke, uključujući naše španske prijatelje", kaže Petry.

Petry je ukazao na ozbiljne akcije Njemačke u vezi sa odnosima sa Kosovom i još pet zemalja koje čine Zapadni Balkan.

"U narednih pola godine u Bundestagu ćemo odobriti novi dokument koja govori o pogledu Njemačke na Balkan. Takav dokument je posljednji put usvojen 2004. godine, a koji uopšte nije aktuelan. Novi dokument govori o okolnostima koje su u regionu jer svaka zemlja na Balkanu ima svoje specifičnosti“, dodao je poslanik Bundestaga za Klan Kosova.

Vlada kancelara Olafa Scholza u svom planu ima, između ostalog, implementaciju liberalizacije viznog režima za građane Kosova.

"Obećavam još poteza u viznoj liberalizaciji, ali moramo da sačekamo drugu polovinu godine da shvatimo da li će to uspjeti ili ne. Po ovom pitanju su nam potrebni drugi evropski partneri kao što su Francuska, Holandija ili čak Danska", rekao je Christian Petry.