Deveti poslijeratni

Socijaldemokratski političar Scholz je deveti po redu poslijeratni njemački kancelar i na ovom mjestu zamjenjuje Angelu Merkel koja je na vlasti bila od 2005.

Socijaldemokratski političar Olaf Scholz izabran je u Bundestagu za novog njemačkog kancelara.

Za Scholza je glasalo 395 zastupnika, 303 ih je bilo protiv, a šest se suzdržalo glasanja. Za izbor kancelara je prema Ustavu potrebna tzv. kancelarska većina od najmanje 369 glasova, dakle većina svih, a ne samo prisutnih članova parlamenta, prenosi Hina.

Nova socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada kojoj je Scholz na čelu raspolaže s 416, a 20. saziv Bundestaga broji 736 zastupnika.

Izbor Scholza za kancelara predložio je predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier nakon što je Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) osvojila najviše glasova na izborima u septembru i preuzela i uspješno sastavljanje koalicijske vlade sa strankama Zeleni i Liberalno-demokratske stranke (FDP).

Scholz nakon izbora odlazi u obližnju rezidenciju predsjednika koji bi mu trebao uručiti kancelarsku povelju, a nakon toga bi u podne pred Bundestagom trebao svečano prisegnuti.

Nakon toga bi u Bundestagu trebala prisegnuti i cjelokupna vlada, koja će biti sastavljena od 16 ministara – sedam iz SPD-a, pet iz Zelenih i četiri iz sastava liberala. Nova vlada u svoje je prioritete svrstala borbu protiv pandemije korona virusa i protiv klimatskih promjena.

Socijaldemokratski političar Scholz je deveti po redu poslijeratni njemački kancelar i na ovom mjestu zamjenjuje Angelu Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) koja je na vlasti bila od 2005. godine.

Primopredaja kancelarske dužnosti, kao i primopredaja većine ministarskih dužnosti bit će obavljena u srijedu poslijepodne.