AIVD

Zapadne obavještajne službe sprečile su najmanje 10 džihadističkih napada širom Evrope u 2023. godini, pri čemu je rat u Pojasu Gaze povećao prijetnju od eventualnih narednih napada, saopštila je holandska obavještajna agencija AIVD.

Osujećeni napadi uključivali su plan nasumičnih napada nožem na javnim mjestima, kao i pripreme za napade na zgrade i javne događaje, saopšteno je iz AIVD-a, ali nisu objavljeni konkretniji detalji, prenosi Reuters.

''Bila su dva mobilišuća događaja - uništavanje Kurana u Holandiji i drugim evropskim zemljama, kao i sukob Izraela i Hamasa'', saopšteno je iz holandske agencije. U saopštenju se ne navodi koliko je bilo osujećenih potencijalnih napada nakon početka rata u Pojasu Gaze 7. oktobra.

Holandska Antiteroristička agencija podigla je nivo prijetnji od terorističkih napada na četvrti nivo od mogućih pet, opisujući opasnost kao ''značajnu''.

Švedska je u avgustu podigla uzbunu od terorizma na drugi najviši nivo, nakon što su aktivisti palili Kuran i izazvali prijetnje džihadista, razbesnevši pritom lokalno muslimansko stanovništvo.

Pored toga, u oktobru je 20-godišnji muškarac nožem usmrtio učiteljicu i teško ranio još dvije osobe, u napadu na školu u gradu Arasu na sjeveru Francuske, što je predsednik Emmanuel Macron nazvao ''varvarskim islamskim terorizmom''.

Izvor: RTV/Tanjug