SUKOB NE JENJAVA

Izrael je tokom noći pojačao zračne napade na Rafah nakon što je rekao da će evakuirati civile iz grada na jugu Gaze i pokrenuti sveobuhvatni napad uprkos upozorenjima saveznika da bi to moglo uzrokovati masovne žrtve.

Ljekari u opkoljenoj palestinskoj enklavi izvijestili su o pet izraelskih zračnih napada na Rafah u četvrtak u kojima su pogođene najmanje tri kuće, ubivši najmanje šest osoba, uključujući lokalnog novinara.

"Bojimo se onoga što će se dogoditi u Rafahu. Nivo uzbune je vrlo visok", rekao je Reutersu u četvrtak Ibrahim Khraishi, palestinski ambasador u Ujedinjenim nacijama.

"Neki odlaze, boje se za svoje porodice, ali kuda mogu otići? Ne smiju ići na sjever i zato su ograničeni na vrlo malo područje."

Pojas Gaze dugačak je oko 40 km i širok između oko 5 km i 12 km i jedno je od najgušće naseljenih područja na svijetu.

U sedmom mjesecu razornog zračnog i kopnenog rata, izraelske snage također su nastavile s bombardiranjem sjevernih i središnjih područja enklave, kao i istočno od Khan Younisa na jugu. Izraelski deklarirani cilj je uništiti Hamas, iako je nejasno kako će to učiniti.

Tim Ujedinjenih naroda koji je posjećivao pristanište za operacije pomorske pomoći bio je prisiljen skloniti se u bunker u srijedu nakon što je to područje bilo napadnuto, rekao je glasnogovornik u četvrtak.

Bili su tamo "neko vrijeme", ali povrijeđenih nije bilo.

Ratni kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua sastao se "kako bi razgovarao o tome kako uništiti posljednje ostatke, posljednju četvrtinu Hamasovih bataljona, u Rafi i drugdje", rekao je glasnogovornik vlade David Mencer.

Odbio je reći kada bi i hoće li tajni forum dati zeleno svjetlo za kopnenu operaciju u Rafahu.

Izrael je ubio najmanje 34.305 Palestinaca, objavile su u četvrtak zdravstvene vlasti Gaze. Ofanziva je opustošila velik dio široko urbanizirane enklave, raselivši većinu od njezinih 2,3 milijuna ljudi i ostavivši mnoge bez hrane, vode ili medicinske skrbi.

I U.N. stručnjak koji je nakon posjeta Jordanu i Egiptu rekao da humanitarne agencije viđaju sve veći broj pacijenata koji pate od akutnog nedostatka hrane u enklavi.

“Ono što sam ovdje vidio bilo je traumatično. Pacijentima koji su prije stigli u Egipat s ratnim povredama sada se pridružuje sve veći broj pacijenata, često djece, s hroničnim bolestima i teškom pothranjenošću," rekla je Francesca Albanese, UN-ov specijalni izvjestitelj za ljudska prava na okupiranim područjima.