Studentkinja prava

Dafina Berisha (21) sa Kosova, kandidat za poslanika Socijaldemokratske partije, želi da bude prva Albanka poslanik u njemačkom Bundestagu, prenosi TV Klan Kosova.

Njeno predizborno obećanje je da će osim ciljeva stranke iz čijih redova dolazi, biti glas prava Albanaca u njemačkom parlamentu.

Studentkinja prava, koja je od 17. godine aktivista u SDP-u, kaže da je uvijek bila politički ambiciozna.

"Pravo glasa u Hamburgu ima 9.000 Albanaca, a još nijedan Albanac nije u njemačkom parlamentu. Želim da budem prva pripadnica albanske nacionalnosti koja će u Bundestagu promovisati prava Albanaca, ali i mladih ljudi", rekla je Berisha.

Istakla je da u Njemačkoj živi oko 400.000 Albanaca, koji su kako je navela neorganizovani.

"Moramo da se bavimo politikom, jer samo ako smo aktivni možemo nešto da promjenimo. Ostali stranci su organizovaniji od Albanaca. Ima mnogo inteligentnih Albanaca, ali moramo više da se angažujemo po pitanju organizovanosti", rekla je Berisha u intervjuu za „Info magazin“.

Berisha je na listi kandidata deveta, što, kako je navela, pokazuje veliku podršku mladima da se kandiduju i promovišu prava učenika i studenata.

Govoreći o ličnim zalaganjima u kampanji, navela je primjer svoje majke koja je medicinska sestra.  

"Vidjeli smo koliko su loši uslovi, malo radnika i slabe plate. Takođe težimo povećanju minimalne zarade", rekla je Berisha.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova