Vrijedni

Prema podacima Evropske agencije za statistiku u kombinaciji sa podacima Instat-a, Albanci rade šest sati više nedjeljno u odnosu na Evropljane, odnosno jedan radni dan više nego u zemljama EU. Na drugom mjestu su Srbi, a na trećem Grci.

U Evropi jedan od 10 radnika radi prekovremeno. U Albaniji je veći broj radnika koji provode dodatne sate u kancelariji i na poslu, zbog velikog broja samozaposlenih i rada vikendom. Albanija ima najveći rekord samozaposlenih u regionu, sa stopom od 36 odsto.

Stručnjak za zapošljavanje Erion Muça kaže da na osnovu izvještaja, Albanci rade oko 43,7 sati nedjeljno. Srbija je sljedeća i na trećem mjestu zemlja EU, a to je Grčka.

"I danas Albanac vrijedno radi i njegov rad, njegovo dugo radno vrijeme, vide se kao jedini način da se proizvedu rezultati, ili da posao ili preduzeće postigne određeni uspjeh. Osim u slučajevima kada ovaj prosjek podižu sektori kao što su proizvodnja i građevinarstvo gdje zaposleni rade više sati, dok javna uprava radi manje oko 38,8 sati nedjeljno", rekao je Muça.

Žene u Albaniji rade oko jedan dan više nedjeljno od Evropljana, što je, kako ističe, dodatni napor, posebno kada treba da se brinu o porodici i djeci. 

One rade dodatni posao koji u Albaniji i dalje ostaje neplaćen.

"Vremena su takva da je radnik veoma bitan, pa poslodavci moraju 100 odsto da poštuju ugovor o radu, plaćaju prekovremeni rad, povećavaju plate, daju nagrade i bonuse kako bi zaposleni bili što produktivniji", istakao je Muça.