SAD saučesnik

Američki senator je također kritizirao američko saučesništvo u ratu u Pojasu Gaze i rekao da se na rat u Gazi gleda kao izraelsko-američki rat.

Američki senator Bernie Sanders rekao je da ono što Izrael radi u Pojasu Gaze više nije rat protiv Islamskog pokreta otpora Hamas, već eliminacija životnog tkiva Palestinaca.

Sanders je u govoru pred Kongresom za odobravanje strane pomoći, uključujući i sigurnosnu pomoć Izraelu, dodao da ono što se dešava u Pojasu Gaze nisu nesretni slučajevi ili ratne pogreške, već proračunata politika koja se sistematski provodi već šest mjeseci.

On je istakao da je nemoguće sagledati sve te činjenice i ne zaključiti da je politika izraelske vlade usmjerena na to da Pojas Gaze postane neuslovan za život i to se u stvarnosti i dešava.

Američki senator je također kritizirao američko saučesništvo u ratu u Pojasu Gaze i rekao da se na rat u Gazi gleda kao izraelsko-američki rat.

Objasnio je da “većinu bombi i vojne opreme koju Izrael koristi u ratu u Pojasu Gaze osigurava naša zemlja novcem američkih poreskih obveznika”.

Uništeni zdravstveni sistem

Istakao je da Sjedinjene Američke Države daju milijarde dolara Vladi Benjamina Netanyahua, koja zatvara granice Pojasa Gaze i sprečava da hrana i medicinske zalihe stignu do ugroženih.

Sanders je rekao da je Izrael sistematski uništio zdravstveni sistem u Pojasu Gaze, te da je od ukupno 37 bolnica uništio njih 26 koje su potpuno van funkcije, dok preostale samo djelimično rade.

Sanders, nezavisni član Senata, rekao je da će predstaviti zakonske amandmane za smanjenje milijardi vojne pomoći Izraelu, ističući da Sjedinjene Američke Države ne mogu nastaviti finansirati ovaj “strašan rat” u Pojasu Gaze.

Sanders, koji je jevrejskog porijekla i koji je neko vrijeme živio u jednom od jevrejskih naselja u okupiranoj Palestini, smatra se jednim od najglasnijih protivnika izraelskog rata u Pojasu Gaze i američkog finansiranja Izraela.

Od 7. oktobra 2023. Izrael vodi razorni rat u Pojasu Gaze, ostavljajući iza sebe više od 111.000 mrtvih i ranjenih, većinom djece i žena i uzrokujući glad i masovna razaranja, prema palestinskim podacima i podacima UN-a.