Fali im mjesta

Prijedlog Danske upućen Kosovu, da bi željela da iznajmi zatvor za smještaj svojih zatvorenika, digao je danske političare na noge, prenosi B92.

Sporazum su sastavili danska vlada, opozicione partije oba politička krila (ljevice i desnice), i Uprava danskih zatvora, a na osnovu predviđanja da će do 2025. godine u danskim zatvorima faliti do 1.000 zatvorskih mjesta.

"Jedna od prednosti ovog sporazuma je ta što zatvorenici ne moraju da budu resocijalizovani da bi se vratili u društvo, jer ne moraju nakon toga da budu u Danskoj. Stoga, možemo da premjestimo cijelu ovu grupu tako da oni služe na drugom mjestu", rekao je za Danski radio socijalistički demokratski ministar pravde Nick Hækkerup.

Međutim, dvije partije koje pordržavaju vladu protive se tom sporazumu, jer smatraju da to nije način da se rješava problem koji ima Danska, a strahuje se i od kontrole u tim zatvorima, u smislu kršenja ljudskih prava.

Takođe, oni navode i da su kosovski zatvori i njihova uprava poznati po korupciji, nasilju između zatvorenika i osoblju koje je slabo obučeno.

Danska je, navodi se vrlo blizu postizanja sporazuma s vlastima na Kosovu o iznajmljivanju kosovskog zatvora danskim osuđenicima, prije svega onim iz trećih zemalja.