Istraživanje Galup-a

Građani Kosova su oni koji najviše podržavaju američko rukovodstvo, pokazalo je istraživanje koje je nedavno sproveo „Galup”. Čak 84 odsto ispitanih stanovnika Kosova podržava američko rukovodstvo, dok mu se protivi samo šest procenata, dok je 10 odsto njih odbilo da se izjasni.

Istraživanje, međutim, bilježi i pad podrške građana Kosova vođstvu Josepha Bidena, za šest odsto u odnosu na prošlogodišnji izvještaj, prenela je Koha.

Poslije Kosova, kako podaci pokazuju – najveće pristalice rukovodstva SAD su Poljaci sa 73 odsto podrške, dok je na trećem mjestu Albanija, čijih 63 odsto ispitanih je izrazilo podršku liderima SAD.

Kada je riječ o regionu, ostale države manje podržavaju američko vođstvo - u Sjevernoj Makedoniji 37 odsto njih, u Crnoj Gori 30, a u Srbija 10 procenata.

Istraživanje pokazuje i da SAD imaju podršku oko 41 odsto na globalnom nivou, što je manje nego 2021. godine kada je Biden zauzeo predsjedničku funkciju.

Njemačka je sedmu godinu zaredom bila na vrhu po povjerenju sa podrškom od 46 odsto.

Anketa je sprovedena prošle godine, a podaci su prikupljeni od građana u 130 zemalja, koji su odgovarali o liderstvu u SAD, Njemačkoj, Kini i Rusiji.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore