Ukidanje

Izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon više ne vidi razlog da Evropska unija nastavi sa restriktivnim mjerama prema Kosovu.

Kosovo je, kako kaže, već uradilo svoj dio zadataka za eskalaciju situacije na sjeveru.

"Razlog za restriktivne mjere više ne postoji. Kosovo je učinilo svoj dio za eskalaciju situacije na sjeveru od maja 2023. I, štaviše, mjere koje su na snazi nisu bile proporcionalne od napada na Banjsku prošlog septembra. Evropski parlament je jasno i velikom većinom zatražio ukidanje mjera i ja lično podržavam da se mjere odmah uklone“, rekla je Von Kramon.

Ona je naglasila da je lopta sada "u dvorištu EU".

"Što se mene tiče, sa kosovske strane nema šta drugo da se uradi u ovom pravcu – lopta je sada u polju EU“, rekla je ona.

Von Cramon je smatrala da je referendum od 21. aprila bila dobra prilika za građane Srbije da povrate kontrolu nad lokalnom upravom, ali da je nisu iskoristili.

"Procesi na sjeveru Kosova od prošlog aprila bili su veoma bolni i štetni po međusobno povjerenje između vlasti i lokalne srpske zajednice. Ovaj referendum je bio prilika da Srbi povrate kontrolu nad lokalnom vladom, ali ova prilika je nažalost izgubljena i veoma mi je žao“, rekla je Von Cramon.