BLISKI ISTOK

Iako su američki zvaničnici izjavili da podržavaju Izrael, potajno su izrazili ljutnju što je odluka donesena bez konsultacija s Washingtonom.

Iran je u četvrtak zaprijetio da bi mogao preispitati svoju nuklearnu doktrinu te zaprijetio da će upotrijebiti vrlo napredne rakete ako dođe do novog napada Izraela.

Američki list The New York Times citirao je upućene izvore da je Tel Aviv napravio pogrešne računice kada je odlučio bombardirati Iranski konzulat u Damasku početkom aprila ove godine.

Poluzvanična novinska agencija Tasnim citirala je visokorangiranog komandanta Iranske revolucionarne garde, koji je rekao da bi njegova zemlja mogla preispitati svoju “nuklearnu doktrinu” u svjetlu izraelskih prijetnji da će izvršiti napad.

Reuters je izvijestio da je ova izjava “probudila zabrinutost o nuklearnom programu Teherana, za koji je uvijek govorio da je namijenjen samo u mirnodopske svrhe”.

“Suprotstavili smo se cionistima starim oružjem i uz najmanju količinu sile”, izjavio je komandant zračnih snaga Iranske revolucionarne garde za agenciju Tasnim.

Naglasio je da Iran, tokom napada na Izrael prošle subote, nije koristio projektile Khorramshahr, Sejil, Haj Qassem, Khaybarshkan i Hypersonic 2.

Pogrešne računice

U povezanom kontekstu, The New York Times je citirao američke zvaničnike i jednog izraelskog, a koji su rekli da su Izraelci napravili pogrešne računice, vjerujući kako Iran neće snažno odgovoriti na njihov napad na Iranski konzulat u Damasku početkom ovog mjeseca.

Zvaničnici smatraju da je pogrešna procjena dovela do eskalacije sukoba između Izraela i Irana.

Izvori navode da su Sjedinjene Američke Države (SAD) bile iznenađene odlukom Izraela da napadne Iranski konzulat u Damasku.

Iako su američki zvaničnici izjavili da podržavaju Izrael, potajno su izrazili ljutnju što je odluka donesena bez konsultacija s Washingtonom.

S druge strane, izraelski zvaničnici izjavili su za američke novine da je planiranje napada u Damasku počelo prije dva mjeseca i da je meta bio oficir Iranske revolucionarne garde Mohammad Reza Zahedi, prema zapisnicima odbrambenih struktura.

Objasnili su da je Ratno vijeće odobrilo napad 22. marta te kako nije bilo predviđanja o žestini iranskog odgovora.

‘Istinito obećanje’

Važno je napomenuti da je Iran pokrenuo prvi direktni vojni napad u svojoj historiji protiv Izraela 13. aprila 2024. i nazvao ga “Istinito obećanje”.

Napad ”Istinito obećanje” uslijedio je kao odgovor na izraelsko gađanje Iranskog konzulata u Damasku i ubistvo nekoliko iranskih vojnih vođa 1. aprila 2024. godine.

Prema saopćenju Izraela, SAD-a, Velike Britanije i Francuske oboreno je 99 posto iranskih projektila i dronova, dok je iranska televizija potvrdila da je polovina tih projektila i dronova pogodila mete na koje su lansirani.

Izvještaji objavljeni u izraelskoj štampi u četvrtak navečer navode da su Izrael i njegovi saveznici uspjeli presresti samo 84 posto izraelskih projektila, dok je ostatak pogodio važne mete unutar Izraela, uključujući vojnu bazu Ramon u Negevu i jednu od zgrada nuklearnog reaktora Dimona.